Tshernobyl yhä saastuneimpien listan kärkipäässä

Miljoonia ihmisiä altistuu maailmassa jatkuvasti muiden muassa suurten teollisuualueiden myrkkykemikaaleille. Kemikaalit aiheuttavat usein syöpää. Tuoreen listan mukaan maailman saastuneimmat paikkakunnat löytyvät Kiinasta ja Intiasta.

Myrkyttyneet teollisuusalueet Intiassa, Kiinassa ja entisessä Neuvostoliitossa ovat maailman saastuneimpia paikkoja, arvioi amerikkalainen ympäristöjärjestö Blacksmith-instituutti. Näillä alueilla myrkkykemikaalit uhkaavat jopa miljoonien ihmisten terveyttä.

Instituutti luokittelee yhdessä toisen ympäristöjärjestön Green Cross Switzerlandin kanssa vuosittain maailman saastuneimpia paikkoja.

Nousijoita uuden listan kärkipäähän ovat muiden muassa Tianyingin lyijyntuotantokeskus Itä-Kiinassa sekä Vapin teollisuuskaupunki Intiassa. Kymmenen saastuneimman paikan joukkoon pääsee myös Sumgayitin alue Azerbaidzhanissa. Se oli Neuvostoliiton aikaan suuri teollisuuskeskus, jossa toimi kymmeniä kemikaalitehtaita. Syöpäkuolleisuus alueella on jopa 50 prosenttia korkeampaa kuin kansallinen keskiarvo.

Kymmenen kärkeen mahtuvat myös esimerkiksi Ukrainan Tshernobyl sekä Norilsk Venäjällä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat