Mainos

Tshernobyl nostaa yhä luonnontuotteiden säteilyä

Maamme luonnon marjoissa, sienissä, kaloissa ja riistassa näkyy vielä pitkään ukrainalaisen Tshernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta vuonna 1986 huhtikuussa Suomeen tullut cesium. Radioaktiivisuuden vuoksi ei kuitenkaan ole tarvetta säännöstellä syömisiä.

-Luonnon antimia nautitaan kuitenkin niin vähän, että radioaktiivisesta säteilystä ei ole vaaraa ihmisille, sanoo apulaistutkija Eila Kostiainen Säteilyturvakeskuksen elintarvikelaboratoriosta. -Kaloistakin poistui syöntirajoitus jo vuosikymmenen alkupuolella.

Pahiten saastui maassamme Keski-Suomi ja erityisesti Tampereen seutu. Cesium tulee näkymään luonnossamme vielä kymmeniä vuosia, sillä se poistuu vain ajan kanssa. Sen puoliintumisaika on 30 vuotta.

Kostiaisen mukaan maataloustuotteissa säteily on vähäisempää. Se johtuu viljakasvien villin luonnon kasveihin verrattuna toisenlaisesta ravinnonotosta.
-Luonnossa kasvit ottavat maasta ravinnokseen mitä irti saavat. Viljelyskasvien ravinnonottoon vaikuttaa sen sijaan mm. lannoitus, sanoo Kostiainen.

Kostiainen arvioi, että säteilyasioissa "usein pienistä asioista tehdään suuria uutisia". Ihmiset reagoivat herkästi näihin julkisuudessa oleviin tietoihin "ilman suhteellisuudentajua". (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.