Tshekki rökitti Suomen

Suomen Leijonat aloitti Sweden Hockey Games -turnauksen ottelulla Tshekkiä vastaan Helsingin areenalla. Tshekki rökitti Suomea kunnolla maalein 2-7 (1-4, 0-2, 1-1).

Tappio on isoin mitä Suomen kiekkomaajoukkue on koskaan kärsinyt Tshekille, aiempi ennätys nähtiin Moskovassa joulukuussa 2000, kun Suomi hävisi 2-6.

Tshekki pyöritteli suurvoiton Suomesta paljolti tehokkaan avausjakson ansiosta. Suomen puolustajilla oli iso hätä oman maalin edessä, eikä kiekkoa saatu siivotuksi maalivahdin torjunnan jälkeen. Leijonien paras jakso koitti ensierän lopussa, mutta takaa-ajovaihe tuotti vain yhden kavennuksen - jatkossa tshekit menivät menojaan kohti tyrmäysvoittoa.

Suomen musta jakso alkoi avauserässä juuri ennen viiden minuutin täyttymistä. SM-liigassa Jokereissa palkkansa tienaava tshekkihyökkääjä Pavel Rosa iski kiekon maalivahti Ari Sulanderin taakse ajassa 4.59, kun puolustajista Sebastian Sulku ja Marko Tuulola eivät kyenneet siivoamaan Sulanderin kertaalleen torjumaa kiekkoa keskialueelle.

Vain 20 sekuntia avausosuman jälkeen puolustajapari Veli-Pekka Laitinen-Mikko Luoma haparoi. Sulanderin torjuman kiekon saatteli vapaasti verkkoon Petr Leska. Sama tahti jatkui vielä tovin, sillä ajassa 10.03 Tshekki johti jo 4-0 Rosan onnistuttua ylivoimalla ja Petr Cajanekin tasakentällisin.

Päävalmentaja Hannu Aravirta kutsui Leijonat aikalisälle ja maalivahti Ari Sulanderin korvasi Fredrik Norrena. Suomi sai kirivaihteen päälle ja Jani Hassinen kavensi ylivoimalla upealla vedolla Janne Ojasen syötöstä lukemat 1-4:een ajassa 12.13.

Toisessa ja kolmannessa erässä Suomen aiemmat ongelmat toistuivat. Viisikkopeli takkusi ja oman maalin edessä pelattiin niin lepsusti, että Tshekit saivat latoa helppoja maaleja Norrenan taakse.

Kamppailun viimeisillä hetkillä Marko Tuulola sai kosmeettisesti kavennettua 2-7:een, mutta se oli Leijonille laiha lohtu kovin heikosti alkaneessa Ruotsin turnauksessa.

Jääkiekon EM-sarjan Ruotsin turnaus, ottelutilastot:

Suomi-Tshekki 2-7 (1-4, 0-2, 1-1)

1. erä: 4.59 Pavel Rosa 0-1, 5.19 Petr Leska (Jiri Marusak) 0-2, 7.58 Rosa (Zdenek Sedlak-Marek Zidlicky) yv. 0-3, 10.03 Petr Cajanek (Viktor Ujcik-Tomas Vlasak) 0-4, 12.13 Jani Hassinen (Janne Ojanen) yv. 1-4. Jäähyt: 6.37 Antti Törmänen S 2 min, 11.52 Kamil Brabanec T 2 min.

2. erä: 35.48 Jaroslav Hlinka (Vladimir Vujtek) 1-5, 37.17 Sedlak (Rosa) 1-6. Jäähyt: -.

3. erä: 46.26. David Nosek (Miloslav Guren) yv. 1-7, 57.56 Marko Tuulola (Antti Törmänen) 2-7. Jäähyt: 41.00 Tomas Vlasak T 2 min, 44.44 Janne Ojanen S 2 min, 51.33 Sebastian Sulku S 2 min, 53.42 Vlasak T 2 min.

Jäähyt yht: Suomi 3x2 min, Tshekki 3x2 min.

Maalivahtien torjunnat: Ari Sulander S 4+0+0 (vaihto 10.03/0-4),