Mainos

Tshekki käynnistämässä vanhan ydinvoimalan

Kymmenet itävaltalaiset sulkivat varhain aamulla Tshekin vastaisen rajan kahdessa kohtaa osoittaakseen mieltään Tshekin aikeille käynnistää tiistaina neuvostoaikainen ydinvoimala.

Saksan ja Itävallan vastustus on saanut aikaan diplomaattisen konfliktin maiden välille. Mielenosoittajat yöpyivät yön teltoissa Wullowitzissa ja Wiegetschagin rajanylityspaikalla. Paikalliset asukkaat toivat heille ruokaa ja Punainen Risti lähetti heille teetä ja huopia. Kansalliseen itsemääräämisoikeuteen vetoava Tshekin hallitus on vannonut käynnistävänsä Temelinin 2000 megawatin voimalan. Voimalan avulla tshekit toivovat paitsi saavansa taloudellista hyötyä myös parantavansa maan pohjoisosan ilmanlaatua. Kaksi kolmasosaa tshekeistä kannattaa voimalan käynnistämistä.

Itävalta on varoittanut Tshekin EU-jäsenyyden viivästyvän, mikäli hankkeeseen ryhdytään. Saksan mielestä voimala ei ole turvallinen, ja Saksa vastustaakin sen käynnistämistä. Tshekin pääministeri Milos Zeman vieraili voimalassa maanantai-iltana ja sanoi olevansa valmis tapaamaan asian vuoksi Itävallan liittokanslerin Wolfgang Sch sselin myöhemmin tässä kuussa Tshekissä.

Tapaamisen ehdoksi Zeman kuitenkin asetti tie-esteiden poistamisen. Zeman tuomitsee voimalakysymyksen yhdistämisen maan mahdolliseen EU-jäsenyyteen. Temelinin voimala sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Itävallasta. Tshekkien suunnitelmissa on aloittaa kaupallinen energiantuotanto Temelinissä toukokuussa.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.