Mainos

Tshekit valitsevat uuden parlamentin

Tshekit ovat jatkaneet tänään äänestämistä kaksipäiväisissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, joiden voittajaksi ennustetaan vasemmisto-oppositiota. Yhdenkään puolueen ei arvioida saavan riittävästi ääniä muodostaakseen maahan enemmistöhallituksen. Parlamentista pelätäänkin tulevan niin sirpaleinen, ettei se kykene päätöksentekoon.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit (CSSD) saisivat vaaleissa 27 prosenttia äänistä. Äänimäärä ei kuitenkaan riitä tuottamaan puolueelle enemmistöä 200-paikkaiseen parlamenttiin. Oikeistolainen demokraattinen kansalaispuolue (ODS) saisi mittauksen mukaan 20 prosenttia äänistä.

Tshekkiä on vuoden alusta alkaen johtanut Josef Tosovskyn väliaikainen hallitus. Edellinen Vaclav Klausin oikeistolainen kokoomushallitus kaatui viime vuoden lopulla valuuttakriisiin ja lahjusskandaaliin.

Talousvaikeudet hiertävät yhä Tshekkiä. Kansantuotteen kasvu on laskenut tasaisesti vuodesta 1996 ja on nyt lähes pysähtynyt. Samaan aikaan inflaatio on nousussa ja työttömyys kasvussa. Tshekissä on noin 7 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalihuoneistot sulkeutuvat tänään iltapäivällä ja ensimmäisiä ovensuukyselyjä on odotettavissa heti sen jälkeen.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.