Mainos

Tshekissä valitaan presidentti huomenna

Tshekit valitsevat huomenna maalleen presidentin. Ennakkosuosikkina pidetään nykyistä presidenttiä Vaclav Havelia, joskaan hänen valitsemisensa jo ensimmäisellä kierroksella ei ole varmaa. Suurimmat puolueet ovat antaneet tukensa 61-vuotiaalle Havelille, joka itse ei lukeudu mihinkään puolueeseen.

Presidentinvaali järjestetään parlamentin kummassakin kamarissa. Tullakseen valituksi ehdokkaan on saatava yksinkertainen enemmistö sekä 200-paikkaisessa alahuoneessa että 81-paikkaisessa senaatissa. Havelin lisäksi ehdokkaina ovat kommunisteihin lukeutuva 61-vuotias Stanislav Fischer ja äärioikeistolainen 47-vuotias Miroslav Sladek. Jos kukaan kolmesta ehdokkaasta ei saa vaadittavaa enemmistöä ensimmäisellä kerralla, järjestetään toinen kierros kahden viikon kuluttua.

Varsinkin entisen pääministerin Vaclav Klausin Kansallisdemokraattisessa puolueessa on vastustettu Havelin uudelleenvalintaa. Kun Klausin puolueessa paljastui viime vuonna rahoitusepäselvyyksiä, Havel vaati Klausin johtaman keskusta-oikeistolaisen hallituksen eroa. Hallitus erosi ja virkamieshallitus nimitettiin vuoden lopussa. Suurimmat puolueet ovat sopineet pyrkivänsä ennenaikaisiin vaaleihin kesäkuussa.

Havelille uudelleenvalinta merkitsisi neljättä virkakautta. Ensimmäisen kerran Havel valittiin presidentiksi Tshekkoslovakian "samettivallankumouksen" jälkeen vuonna 1989 ja toisen kerran vuonna 1992. Tshekkoslovakian jakauduttua kahdeksi valtioksi Havel voitti Tshekin ensimmäiset presidentinvaalit vuonna 1993.

Keuhkosyöpäleikkauksessa vuonna 1996 ollut Havel asettui nyt ehdolle vastoin lääkärinsä neuvoa. Havel ei ole toipunut leikkauksesta täydellisesti. Tupakanpoltosta Havel on luopunut. Näyttelijänä ja toisinajattelijana tunnetuksi tullut Havel oli "samettivallankumouksen" johtavia hahmoja.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.