Mainos

Tshekissä ja Slovakiassa muistettiin samettikumousta

Entisen Tshekkoslovakian ns. samettivallankumouksen 10-vuotispäivää on vietetty nykyisin erillisinä valtioina elävissä Tshekin tasavallassa ja Slovakiassa. Tshekin pääkaupungissa Prahassa juhlallisuuksiin osallistui arvovaltainen joukko entisiä valtionpäämiehiä, mm. entisen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov ja Yhdysvaltain entinen presidentti George Bush.

Tshekin johtavat poliitikot laskivat Prahassa kukkia paikalle, jossa poliisit 10 vuotta sitten tukahduttivat kovin ottein opiskelijoiden rauhanomaisen mielenosoituksen. Mielenosoitukset levisivät Bratislavaan ja muihin silloisen Tshekkoslovakian kaupunkeihin, ja kovan linjan kommunistijohtaja Milos Jakes joutui eroamaan viikkoa myöhemmin. Vuoden loppuun mennessä koko kommunistihallitus oli siirtynyt historiaan.

Gorbatshov sanoi Prahassa tänään pidetyssä seminaarissa ymmärtäneensä 1989 tshekkien ja slovakkien toiveen vapaista vaaleista. Bush sai keskiviikkona Kaarlen yliopistossa Prahassa kunniatohtorin arvon. Perusteluissa mainittiin hänen ansionsa demokratian edistämiseksi ja kylmän sodan lopettamiseksi.

Illalla ohjelmassa oli myös Tshekin korkeimman kunniamerkin, Valkoisen leijonan, luovutus paitsi Gorbatshoville ja Bushille myös Britannian entiselle pääministerille Margaret Thatcherille, Saksan entiselle liittokanslerille Helmut Kohlille ja Puolan entiselle presidentille Lech Walesalle.

Vaikka Tshekissä suhtaudutaan yleisesti myönteisesti vuoden 1989 samettivallankumoukseen, uskoo tuoreen kyselyn mukaan vain 35 prosenttia elävänsä nyt paremmin kuin 10 vuotta sitten. Huonommin asioiden uskoo nyt olevan 29 prosenttia.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.