Mainos

Tshekin vaaleista tulossa tiukat

Tasaväkisiksi ennakoidut kaksipäiväiset parlamenttivaalit alkoivat Tshekissä tänään. Sosiaalidemokraattien CSSD:n ja oikeistolaisen Demokraattisen kansalaispuolueen ODS:n välille odotetaan tiukkaa kamppailua valta-asemasta. Hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ovat johtaneet mielipidemittauksissa niukasti.

Työministeri Vladimir Spidlan luotsaamalle CSSD:lle on povattu noin 28 prosentin kannatusta ja entisen pääministerin Vaclav Klausin ODS:lle 24:ää prosenttia äänistä. Kyselyiden mukaan keskusta-oikeistolainen koalitio tulisi kolmanneksi 16 prosentin tuloksella ja kommunistit saisivat 12 prosenttia äänistä.

Jännittävän asetelman seurauksena ODS:n ehdokkaat ovat käyttäneet arviolta 200000 euroa viime hetken puhelinkampanjaan. Puolueen kerrotaan yrittäneen innostaa äänestäjiä uurnille ottamalla suoraan yhteyttä pariin miljoonaan kotitalouteen.

Vaalit päättyvät lauantaina kello 15 Suomen aikaa. Tuolloin julkaistaan myös ensimmäiset ovensuukyselyihin perustuvat arviot maan parlamentin 200 paikan kohtalosta. Äänioikeutettuja Tshekissä on noin kahdeksan miljoonaa.

Tshekissä arvellaan, että todennäköisimmin CSSD ja ODS muodostavat tulevan hallituksen, mutta mahdollisena pidetään myös, että toinen niistä muodostaisi liiton keskustaryhmien kanssa. Parlamentin alahuoneen vaalien tuloksen uskotaan vaikuttavan myös siihen, kenestä valitaan presidentti Vaclav Havelin seuraaja ensi tammikuussa.

Havelin tiedetään vastustavan Euroopan unioniin epäilevästi suhtautuvaa Vaclav Klausia ja tämän Demokraattista kansalaispuoluetta. Havel on kehottanut äänestäjiä tukemaan moniarvoisuutta ja äänestämään Euroopan yhdentymisen puolesta. Mikäli ODS voittaisi, arvellaan Klausin tarjoavan sosiaalidemokraateille pääministerin paikkaa ja muita tärkeitä ministerinsalkkuja vastineeksi tuesta presidentinvaaleissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.