Mainos

Tshekin poliittinen umpikuja syvenee

Pattitilanne syntyi kesäkuussa, kun oikeisto ja vasemmisto saivat vaaleissa alahuoneeseen tasamäärän paikkoja.

Tshekin sisäpoliittinen umpikuja näytti tänään syvenevän, kun kristillisdemokraattinen puolue vetäytyi sosiaalidemokraattien johtamista hallitusneuvotteluista. Puolue ei halua mukaan vähemmistöhallitukseen, joka joutuisi turvautumaan parlamentissa kommunistien tukeen.

Poliittinen pattitilanne Tshekissä syntyi kesäkuussa, kun oikeisto ja vasemmisto saivat parlamenttivaaleissa alahuoneeseen tasamäärän paikkoja. Konservatiivinen ODS-puolue voitti vaalit niukasti ja entinen pääministeri, sosiaalidemokraattien Jiri Paroubek on viikkotolkulla yrittänyt estää oikeistoa muodostamasta hallitusta.

Hän antoi kuitenkin periksi aiemmin tässä kuussa ja uudeksi pääministeriksi nimitettiin oikeiston edustaja Mirek Topolanek. Myöhemmin Paroubek ilmoitti kuitenkin pyrkivänsä muodostamaan vasemmistohallituksen Tshekkiin.

Paroubekin yritys kuitenkin epäonnistui kristillisdemokraattien vetäytymiseen. Hallituksen muodostaminen on nyt Topolanekin harteilla. Topolanek haluaa muodostaa kaikkien puolueiden tukeman väliaikaisen hallituksen, joka johtaisi Tshekkiä ensi vuonna pidettäviin ennenaikaisiin vaaleihin asti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.