Mainos

Tshekin parlamentti yrittää taas valita presidenttiä

Tshekin parlamentti yritti jälleen tänään valita seuraajaa presidentti Vaclav Havelille. Oikeiston ehdokas Vaclav Klaus ja keskusta-oikeistolainen Jaroslava Moserova selviytyivät kolmannelle kierrokselle, kun sosiaalidemokraattien Milos Zeman pudotettiin pelistä. Joidenkin tietojen mukaan kolmas äänestys järjestettäisiin vielä iltaseitsemältä paikallista aikaa, mutta asiasta ei ollut täyttä varmuutta.

Entinen pääministeri Klaus sai alahuoneessa 85 ääntä, niin ikään entinen pääministeri Zeman 78 ääntä ja senaattori Moserova 32 ääntä. Tilanne ratkesi kuitenkin Klausin ja Moserovan eduksi ylähuoneessa eli senaatissa, jossa Zemania kannatti viisi senaattoria, Moserovaa 42 ja Klausia 33. Klausia pidetään ennakkoon vahvempana ehdokkaana kuin viime hetkellä kilpaan ilmoittautunutta Moserovaa.

Lakia muutetaan?

Jommankumman pääehdokkaan pitää saada vielä parlamentin enemmistö taakseen päästäkseen presidentiksi. Jos kolmaskaan kierros ei tuo ratkaisua, tilanne voi johtaa perustuslain muutokseen, jotta presidentistä voitaisiin päättää kansanäänestyksellä.

Parlamentti järjesti ensimmäisen äänestyskierroksen presidentistä tammikuun puolivälissä, mutta tuolloin kukaan ehdokkaista ei saanut tarvittavaa enemmistöä. Parlamentti koostuu 200-jäsenisestä alahuoneesta ja 81-jäsenisestä ylähuoneesta.Tshekin henkiseksi johtajaksi nousseen Havelin toinen virkakausi päättyy 2. helmikuuta, eikä perustuslaki salli kolmatta kautta.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.