Mainos

Tshekin parlamentti vaatii tv-johtajan eroa

Tshekin parlamentti vaatii kiistellyn yleisradioyhtiön johtajan Jiri Hodacin eroa.

Tshekin parlamentti päätti vaatia Jiri Hodacin eroa äänestyksen jälkeen tänään. Päätös syntyi erittäin pitkän, liki 15 tuntia kestäneen kokouksen jälkeen, jossa käytiin kiivasta keskustelua. Äänestyksessä Hodacin eroa vaativa kanta voitti luvuin 96-63.

Tshekin yleisradioyhtiön toimittajat ovat miehittäneet tv-studioita joulusta saakka vastalauseena Hodacin nimitykselle. Toimittajien mielestä Hodacin valinta oli poliittinen ja hänellä katsotaan olevan läheiset suhteet entiseen pääministeriin Vaclav Klausiin ja tämän oikeistolaiseen Demokraattiseen kansalaispuolueeseen (ODS).

Pääministeri Milos Zeman hyökkäsi äänestystä edeltäneen keskustelun aikana voimakkaasti Tshekin presidenttiä Vaclav Havelia vastaan. Havel on kuluneen kahden viikon aikana toistuvasti ilmoittanut tukevansa toimittajia.
-Niillä meistä, olivatpa he sitten vaikka valtion päämiehiä, jotka yllyttävät vallitsevien lakien rikkomiseen, ei minun mielestäni pitäisi olla mitään tekemistä Tshekin politiikassa, Zeman jyrisi. Havel torjui myöhemmin lauantaina Zemanin syytökset perusteettomina.

Aikaa maanantaihin

Hodacilla on aikaa maanantaihin saakka toimittaa eronpyyntönsä. Mikäli Hodac ei siihen mennessä eroa, parlamentti pyytää yleisradioyhtiön johtokuntaa erottamaan hänet. Parlamentilla itsellään ei ole valtuuksia erottaa Hodacia.

Hodac itse on sairaalahoidossa. Hän joutui sairaalaan torstaina pyörryttyään kotonaan. Syynä on arveltu olevan joko sydänkohtaus tai ylirasitus. Television uutispäällikön Jana Bobosikovan mukaan Hodacin tila on edelleen vakava.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.