Mainos

Tshekin parjattua presidenttiä yritettiin heittää munalla – osuikin Saksan presidenttiin

Kommunistivallan Tshekissä päättäneen samettivallankumouksen 25-vuotispäivä sai haljun käänteen, kun Prahassa vieraillut Saksan liittopresidentti Joachim Gauck sai kananmunasta päähänsä.

Munan oli tarkoitus osua Tshekin presidenttiin Milos Zemaniin, jonka viimeaikaiset lausunnot olivat saaneet mielenosoittajat juhlatilaisuuden liepeille.

Samettivallankumous 17.11.1989

Valtava opiskelijamielenosoitus Prahassa toimi alkukipinänä Tshekkoslovan kommunistihallinnon kaatumiselle. Nykyistä Tshekin presidenttiä Milos Zemania on muun muassa kritisoitu siitä, kuinka hän on vähätellyt kommunistipoliisin verenvuodatusta mielenosoituksessa.

Tshekkoslovakia ei kaatunut vielä vuonna 1989. Tshekki ja Slovakia itsenäistyivät rauhanomaisesti omiksi valtioikseen vuonna 1993.

– Liittopresidentti on järkyttynyt, mutta hänen ohjelmansa Tshekissä jatkuu normaalisti, Tshekin presidentinkansliasta tiedotettiin.

Prahan Saksan-suurlähetystö yritti vaimentaa iskua.

– Kyse oli vain pienestä palasta kananmunaa tiedottaja Maike Freytag-Pitrocha kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Prahan kaduille oli saapunut tuhansia ihmisiä heiluttamaan punaisia kortteja presidentti Zemanille. Entinen kommunisti Zeman on asettunut Venäjän puolelle Ukrainan kriisin suhteen ja saanut lukuisat maansa kansalaiset raivoihinsa.

Kuun alussa Zeman oli radiohaastattelussa tokaissut, että hallituksen eräs lakiesitys oli mennyt pahasti pieleen.

Aiemmin marraskuussa Zeman kiroili radiohaastattelussa kertoessaan siitä, miten eräs hallituksen lakiesitys oli mennyt hänen mielestään pieleen. Venäjän johtoa vastustavia, punkyhtye Pussy Riotin jäseniä Zeman oli haukkunut nartuiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.