Tshadissa taistelut lähestyvät pääkaupunkia presidentinvaalien ääntenlaskun ollessa kesken – USA käski diplomaattinsa pois maasta

Tshadissa Afrikassa taistelut armeijan ja kapinallisryhmien välillä ovat kiihtyneet samaan aikaan, kun presidentinvaalien ääniä lasketaan. Yhdysvallat käski lauantaina Tshadin-suurlähetystönsä ei-välttämätöntä henkilöstöä lähtemään maasta, ja myös Britannia kehotti kansalaisiaan poistumaan Tshadista.

Tshadin armeija kertoi lauantaina "tuhonneensa täysin" kapinallisjoukot.

– Libyasta tulleiden palkkasotilaiden seikkailu on päättynyt, viestintäministeri Cherif Mahamat Zene sanoi Twitterissä.

Pelkona on ollut, että taistelut leviävät pääkaupunki N'Djamenaan. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan aseellisten ryhmien on nähty etenevän maan pohjoisosasta kohti etelää ja pääkaupunkia.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan N'Djamenan pohjoisella sisääntulotiellä oli lauantai-iltana asemissa neljä tankkia ja joukko sotilaita. Tietä pitkin myös ajoi sotilaskalustoa pohjoiseen.

Taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten aseryhmien välillä ovat Tshadissa melko yleisiä. Nykyinen hyökkäys alkoi viikko sitten sunnuntaina, jolloin maassa äänestettiin juuri presidentinvaaleissa. FACT-kapinallisryhmä kertoi vallanneensa useita armeijan varuskuntia Tshadin pohjoisosassa Saharan autiomaassa lähellä Libyan ja Nigerin rajoja.

FACT-kapinallisryhmä pitää majaansa Libyassa, jossa se on tehnyt yhteistyötä Libyan itäosaa hallitsevan sotapäällikkö Khalifa Haftarin kanssa.

Ranska tukenut Tshadin hallitusta

Viikon takaisten presidentinvaalien ääniä lasketaan yhä. Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa näyttää selvältä, että presidentti Idriss Deby jatkaa vallankahvassa.

Vaalien tulosten julkistamista odotetaan vasta ensi viikonloppuna. Oppositiopoliitikot kehottivat kansalaisia boikotoimaan vaaleja.

Deby on ollut presidenttinä jo vuodesta 1990, ja hallitsee maata itsevaltaisin ottein. 17 miljoonan asukkaan Tshad kuuluu maailman köyhimpiin maihin, vaikka sillä on mittavat öljyvarannot.

Entinen siirtomaaisäntä Ranska on tukenut vuosien varrella Debyn hallintoa aseellisesti taistelussa kapinallisia vastaan, sillä Deby on lännen liittolainen taistelussa jihadisteja vastaan Pohjois- ja Länsi-Afrikassa. Esimerkiksi vuonna 2008 kapinalliset pääsivät N'Djamenassa presidentinpalatsin porteille asti, mutta Ranskan tuella hallitus sai hyökkäyksen torjuttua.

Lue myös:

    Uusimmat