Mainos

Tshadin rauhanturvaajia sopeutetaan takaisin arkeen

Puolustusvoimat auttaa kotiin saapuvia rauhanturvaajia sopeutumaan siviilielämään.

Puolustusvoimat järjestää tällä viikolla erityisen kotiuttamisseminaarin kotiin palaaville 38 rauhanturvaajalle, jotka ovat saapuneet Tshadista ja Keski-Afrikan tasavallasta.

Tänään alkanut kolmepäiväinen seminaari järjestetään ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa. Syynä ovat Tshadin operaation pokkeuksellisen hankalat olosuhteet.

- Seminaarissa käsitellään ihmisten fysiologista terveyttä, koska he tulevat Tshadista, Afrikasta. Käsittelemme myös mahdollisia mielenterveyden ongelmia, koska on oltu rasittavissa olosuhteissa. Lisäksi mittaamme heidän suorituskykyään määrätyillä testeillä, koska haluamme tietää miten hyvin he ovat siellä selviytyneet ja kuinka hyvin koulutus vastasi sitä mihin he lähtivät, kertoo Porin Prikaatin esikuntapäällikkö Sakari Wallinmaa.

Wallinmaan mukaan psyykkiset ongelmat ovat kotiutuvilla rauhanturvaajilla harvinaisia.

- Meillä on hyvin vähän tapauksia, joissa olisi ollut henkisiä ongelmia. Suomalainen luonteenlaatu ei näytä pääasiassa vaativan muuta kuin sen, että päästään läheisten pariin takaisin. On tietysti erikseen joitakin tapauksia, missä on ollut joku trooppinen tauti joka pitää sairaalahoitona hoitaa eli kyse on ollut fysiologisista asioista. Mutta henkiset ongelmat ovat kuitenkin yksittäistapauksia ja toistaiseksi aika harvinaisia, hän sanoo.

Esikuntapäällikkö Wallinmaa uskoo psyykkisten ongelmien kartoituksen olevan tarpeellinen, mutta tällä hetkellä se on liian hintava hanke Puolustusvoimille.

Tshadin kriisinhallintaoperaation henkilöstöä vaihdetaan ensimmäisen kerran. EUFOR-operaation uusi vaihtohenkilöstö lähti Tshadiin viime perjantaina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.