Mainos

Tshad katkaisi diplomaattisuhteet Sudaniin

Sudan on kiistänyt tukevansa Tshadissa toimivia kapinallisryhmiä.

Tshadin presidentti Idriss Deby on ilmoittanut katkaisevansa diplomaattisuhteet naapurimaa Sudaniin.

Deby syytti Sudania Tshadin hallitusta vastustavien kapinallisryhmien tukemisesta. Deby sanoi, että aseistautuneet ryhmät ovat tehneet hyökkäyksiä eri puolilla Tshadia, mm. sen pääkaupunkiin N'Djamenaan.

- Olemme päättäneet katkaista diplomaattisuhteet Sudaniin tänään ja aiomme sulkea rajat, presidentti sanoi puhuessaan väkijoukolle Tshadin pääkaupungissa N'Djamenassa.

Tshadin kapinallisryhmät tekivät eilen rajun hyökkäyksen N'Djamenaan, mutta armeija onnistui pysäyttämään kapinalliset.

Sudan kiistää tukevansa kapinallisia

Sudan on kiistänyt tukevansa kapinallisryhmiä. - Sallikaa minun toistaa, ettei Sudan ole sekaantunut Tshadin sisäisiin asioihin, sanoi Sudanin ulkoministeriön tiedottaja.

Deby puolestaan sanoi , että hänen joukkonsa olivat ottaneet 160 vankia ja 14 sotilasajoneuvoa eilisen taistelun aikana. Deby sanoi niiden osoittavan, että Sudan tukee Tshadin hallituksen vastustajia.

Deby arvosteli kansainvälistä yhteisöä sanomalla, että se on reagoinut hitaasti rajakiistaan Sudanin kanssa. Sudanin puolella rajaa Darfurissa on ollut meneillään poliittinen ja eri väestönosien välinen konflikti vuodesta 2003 lähtien.

Jos kansainvälinen yhteisö ei ratkaise Darfurin kriisiä kesäkuuhun mennessä ja takaa turvallisuutta rajalla, niin Tshad ei Debyn mukaan enää antaisi suojaa yli 200 000 sudanilaiselle pakolaiselle, jotka ovat paenneet Darfurin taisteluita.

YK:n pyrkimys vahvistaa Afrikan unionin rauhanturvajoukkoa Darfurissa on törmännyt diplomaattiseen kiistelyyn ja Sudanin vastustukseen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tuomitsi eilen Tshadin vallankaappausyrityksen. Kapinallisten tarkoituksena on estää toukokuun alun presidentinvaalit.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.