Mainos

Tšernobyl saa uuden suojakuoren

Rakennelman valmistuminen kestää arviolta viisi vuotta, jonka jälkeen reaktorin purkaminen voidaan aloittaa.

Ukraina on palkannut ranskalaisen rakennusyhtiön Novarkan rakentamaan teräksisen suojakuoren Tšernobylin ydinvoimalan päälle. BBC:n mukaan suojakuori korvaa aiemman kuluneen ja huonosti rakennetun betonikuoren.

Teräksisestä rakennelmasta tulee 190 metriä leveä ja 200 metriä pitkä. Valmistuessaan se peittää olemassaolevan kuoren, joka asetettiin ydinvoimalan reaktorin päälle vuoden 1986 onnettomuuden jälkeen.

Reaktori sisältää yhä 95 prosenttia alkuperäisestä radioaktiivisesta materiaalista. Uuden kuoren rakentaminen kestää arviolta viisi vuotta, jonka jälkeen viranomaiset pystyvät aloittamaan reaktorin purkamisen.

Ukrainan presidentti Viktor Yushchenko ylistää projektia.

- Tämä on luultavasti ensimmäinen kerta, jolloin voimme rehellisesti sanoa, että ratkaisu Tšernobylin ongelmaan on löydetty.

Erillinen sopimus on tehty myös yhdysvaltalaisen Holtecin kanssa. Tarkoituksena on rakentaa varastotilat Tšernobylin tuottamalle ydinjätteelle suoja-alueen sisälle.

Uuden kuoren rakentamisen arvioidaan maksavan noin 1,4 miljardia dollaria ( noin miljardi euroa). Rahat molempiin projekteihin saadaan kansainvälisiltä lahjoittajilta. Rahastoa hoitaa Eurooopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD).

(MTV3-BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.