Mainos

Tsadin lapsiselkkauksen pidätettyjä vapaaksi

Seitsemän Tshadissa pidätetyistä eurooppalaisista vapautettiin iltapäivällä pian sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy oli saapunut maahan neuvottelemaan tilanteesta.

Osa Tshadissa pidätetyistä eurooppalaisista pääsi piinasta sunnuntaina, kun tuomari kumosi kolmea ranskalaistoimittajaa ja neljää espanjalaista lentoemäntää vastaan nostetut syytteet. Heidät ja kymmenen muuta pidätettiin toissa viikolla syytettynä yrityksestä lennättää yli sata lasta laittomasti Tshadista Eurooppaan.

Tieto eurooppalaisten vapauttamisesta tuli vain hetki sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy oli saapunut Tshadiin neuvottelemaan presidentti Idriss Debyn kanssa. Vapautetut lensivät Sarkozyn kanssa Ranskaan vielä sunnuntai-iltana.

Muiden syytettyjen osalta vankeus jatkuu. Kuutta ranskalaisen L'Arche de Zoe' -avustusjärjestön työntekijää syytetään lasten sieppaamisesta. Lasten kuljettamiseen vuokratun koneen belgialainen lentäjä sekä kolme koneen henkilökuntaan kuulunutta espanjalaista ovat syytteessä avunannosta. Syytettyjä uhkaa jopa 20 vuoden pakkotyörangaistus.

Presidenttien keskustelun yksityiskohtia ei kerrottu julkisuuteen. Tiedossa ei ole, pyrkiikö Sarkozy siirtämään pidätetyt ranskalaiset oikeudenkäyntiin Ranskaan, kuten maan oppositio on äänekkäästi vaatinut.

- Emme saa antaa Tshadin hallinnon käyttää kansalaisiamme painostuskeinona, Ranskan sosialistien johtaja Francois Hollande sanoi.

Deby lievensi lausuntojaan

Ranskalainen Le Parisien -sanomalehti kertoi tshadilaisesta miehestä, joka oli antanut lapsensa järjestön huomaan. Hänelle oli kerrottu, että näin lapset pääsisivät kouluun.

- He eivät koskaan sanoneet, että veisivät lapsemme pois, isä kertoi.

Avustusjärjestö on väittänyt lasten olleen Darfurin kriisin sotaorpoja, jotka järjestö yritti pelastaa sijoittamalla heidät eurooppalaisiin perheisiin. Muun muassa YK:n avustusjärjestöt sekä Punainen risti ovat kyseenalaistaneet kuitenkin väitteiden todenperäisyyden.

Tapaus on kiristänyt Ranskan ja sen entisen siirtomaan Tshadin välejä. Sunnuntaina osapuolet näyttivät kuitenkin lähenevän toisiaan.

Presidentti Deby lievensi jo aiemmin viikolla kohua herättäneitä lausuntojaan. Heti tapauksen paljastuttua presidentti epäili julkisuudessa, että järjestö yritti siepata lapset myydäkseen heidät eurooppalaiselle pedofiiliringille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.