Mainos

Tsaariperheen jäännökset haudataan Pietariin

Venäjän hallitus päätti tänään, että Venäjän viimeisen tsaarin ja hänen perheensä jäännökset haudataan entiseen pääkaupunkiin Pietariin 17. heinäkuuta, päivälleen 80 vuotta sen jälkeen kun bolshevikit murhasivat heidät. Hallitus päätti asiasta yksimielisesti kolmen tunnin erityisistunnossaan, kertoi ensimmäinen varapääministeri Boris Nemtsov lehtimiehille Moskovassa.

Tsaari Nikolai II:n, tsaaritar Aleksandran ja heidän lastensa luut haudataan Pietari-Paavalin linnoituksen hautakirkkoon, joka on ollut lähes kaikkien Venäjän tsaarien viimeinen leposija sen jälkeen kun Pietari Suuri perusti kaupungin ja kuoli siellä vuonna 1725. Tsaariperheen luut löydettiin vuonna 1991 läheltä Ural-vuoristossa sijaitsevaa Jekaterinburgin kaupunkia, jossa perhe murhattiin vuonna 1918.

Jekaterinburg, neuvostoaikaiselta nimeltään Sverdlovsk, on vuonna 1931 syntyneen presidentti Boris Jeltsinin aikuisiän kotikaupunki. Jäännösten aitoudesta on kuitenkin kiistelty. Moskova, Pietari ja Jekaterinburg ovat myös katkerasti kiistelleet oikeudesta jäännösten hautaamiseen.

Viime vuoden lopulla Nemtsov ilmoitti, että luiden aitous on varmistunut venäläisten ja ulkomaisten tiedemiesten tutkimuksissa. Presidentti Jeltsinin piti alkujaan päättää hautajaisten ajankohdasta ja paikasta, mutta hän siirsi aiemmin tässä kuussa ratkaisun pääministeri Viktor Tshernomyrdinille ja hallitukselle.

Venäjän ortodoksinen kirkko sanoi hallituksen perjantaisen istunnon aattona epäilevänsä yhä jäännösten aitoutta. Kirkko, joka harkitsee Nikolai II:n julistamista pyhimykseksi, sanoi haluavansa edelleen lisää todisteita jäännösten aitoudesta. Kirkkoa hallituksen perjantaisessa istunnossa edustanut metropoliitta Juvenali sanoi kuitenkin, ettei kirkko aio olla hallituksen tiellä.
-Tästä asiasta ei ole eikä voi olla kiistaa, totesi Juvenali, joka osallistui lehdistötilaisuuteen Nemtsovin kanssa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.