Mainos

TS: Venäjällä rajuja yksityistämisiä - mukana öljyjätti Rosneft

Venäjän hallitus valmistelee poikkeuksellisen massiivista yksityistämisohjelmaa, kertoo Turun Sanomat. Venäjä on myymässä kokonaan 14 valtionyhtiötä. Lisäksi neljä yhtiötä myydään osittain.

Kokonaan myytävien joukossa ovat muun muassa öljyjätti Rosneft, lentoyhtiö Aeroflot ja teleoperaattori Rostelekom. Ensimmäisen asiasta kertoi venäläinen talouslehti Vedomosti.

– Jos tämä suunnitelma toteutuu, se on todella iso juttu. Se olisi selvä linjanmuutos Venäjän politiikassa, professori Kari Liuhto Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta arvioi TS:lle.

Liuhto sanoo, että yksityistäminen on hyväksi Venäjän taloudelle, koska tehokkuus ja ulkomaiset investoinnit kasvaisivat merkittävästi. Tämä taas ruokkii talouskasvua.

Liuhto kuitenkin sanoo, että on eri asia, ollaanko Venäjällä tosissaan, vai onko kyseessä venäläinen privatisointi, jossa puhutaan paljon ja tehdään vähän.

Jo käynnissä olevat yksityistämiset kun ovat kohdistuneet vain pieniin yhtiöihin ja ne ovat edenneet hitaasti.

Medvedev ja Putin eri linjoilla

Yksityistämissuunnitelmat ovat jakaneet ensi kevään presidentinvaalien todennäköisimpien ehdokkaiden mielipiteet. Nykyinen presidentti Dmitri Medvedev kannattaa markkinataloutta. Hänen yksityistämislinjansa saa kiitosta elinkeinoelämältä ja länsimailta.

Tämän hetkinen pääministeri Vladimir Putin sen sijaan kannattaa valtion tiukkaa kontrollia Venäjälle tärkeillä toimialoilla. Venäjän kansa on lähempänä Putinin linjaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.