Mainos

TS: Useille potilasryhmille tulossa hoitosivustoja

Internetissä julkaistava tieto voi merkittävästi vähentää sairastuneen sairauttaan kohtaan tuntemaa pelkoa. Tämä käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Terveystieteiden maisterin Anne Ryhäsen Turun yliopistoon tekemä väitöstutkimus paljastaa, että internet on tehokas väline tiedon lisäämiseen rintasyöpäpotilaille, kertoo aamun Turun Sanomat.

Ryhäsen tutkimuksessa 50 rintasyöpään sairastunutta potilasta käytti Ryhäsen ja muiden asiantuntijoiden Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille kehittämää ohjelmaa vuoden ajan sairastumisestaan alkaen. Heitä verrattiin 48 potilaaseen, jotka eivät käyttäneet ohjelmaa.

Tulokset osoittivat, että ohjelmaa käyttäneet hallitsivat rintasyövän hoitoon liittyvän tiedon paremmin kuin ne, jotka eivät sitä käyttäneet.

Hyvien tulosten ansiosta kattava hoitotietous ei jatkossa välttämättä rajoitu vain rintasyöpään.

– Tarkoitus on tehdä vastaavia hoitopolkuja myös muille potilasryhmille. Rintasyövälle tämä tehtiin ensin siksi, että sitä sairastavat ovat tiedonhakijoiden kärkipäässä, Ryhänen selittää.

Ohjelman ohjeistukset perustuvat käypähoito-suosituksiin. Mallia on otettu terveysalan ammattilaisilla käytössä olevista hoitokaavioista, mutta niitä on muutettu selkokielisemmiksi ja käytännöllisemmiksi.

Ryhänen korostaa, että sairastuneille tarjottavan nettitiedon on oltava luotettavaa. Esimerkiksi kaikilla keskustelupalstoilla luotettavuuden vaatimus ei Ryhäsen mukaan täyty.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.