Mainos

TS: Ulkomaalainen raha katoaa kaivosalalta

Kaivosalan lupaa voi joutua odottamaan jopa viisi vuotta. Turun Sanomien mukaan alalla pelätään, että hidas hallinto eli pitkät jonotusajat karkottavat ulkomaisia rahoittajia.

Hakemuksia käsitellään Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa, jonka jonossa on yli 500 hakemusta. Vanhimmat nyt käsittelyssä olevat valtaus- ja kaivosluvat ovat neljän vuoden takaa. Kaivosta perustava tai luvalle jatkoaikaa hakeva voi joutua odottamaan jopa viisi vuotta.

– Vanhan lain mukaisia hakemuksia on vireillä noin 500 kappaletta, ja uusia malminetsintälupahakemuksia tulee koko ajan, kertoo Tukesin kaivosryhmän päällikkö Terho Liikamaa Turun Sanomille.

Alueellistaminen toi ruuhkaa

Hakemusten käsittely siirtyi työ- ja elinkeinoministeriöltä Tukesille viime kesänä, kun lainsäädäntö muuttui. Samalla työ alueellistettiin Helsingistä Rovaniemelle, jolloin käsittelijöiden määrä putosi seitsemästä viiteen. Tavoitteena on saada työhön 14 ihmistä.

– Kun lupia ei saa, malminetsintää ei voi tehdä uusissa kohteissa. Jos hankkeet viivästyvät, rahoittajat kaikkoavat, Polar Miningin tuotantojohtaja Heimo Pöyry tuskailee.

Kaivannaisteollisuus ry:n toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan ongelma on suurin pienillä malminetsintäyhtiöillä.

Lupa nyt suoraan maanomistajilta

Kalkkikiviyhtiö Nordkalk on yrittää kiertää lupaviidakon, koska sillä on vireillä useita valtaushakemuksia, jotka on jätetty 2–3 vuotta sitten.Se pyytää Huittisten Vampulassa lupaa malminetsintään suoraan maanomistajilta. Käytäntö on yleistymässä.

Kansainvälisissä vertailuissa lupabyrokratia ei vaikuta haittaavan. Kanadalaisen tutkimusyhtiö Fraser Instituten mukaan Suomi oli viime vuonnakin toiseksi kiinnostavin kaivosalue koko maailmassa.

Varausilmoituksia tehdään vuodessa noin 130. Malminetsintälupahakemuksia jätetään vuosittain noin 200.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.