Mainos

TS: Suurin osa puhallutetuista kuskeista voi palata heti rattiin

Vain kolmasosa puhallutuksessa kärähtäneistä rattijuopoista joutuu putkaan selviämään. Turun Sanomat kertoo, että valtaosa humalaisista kuljettajista voi siis käytännössä palata auton rattiin pian puhalluksen jälkeen.

Rattijuopumuksesta jäi kiinni viime vuonna 23 200 autoilijaa, joista vajaat 6 100 vietiin putkaan.

Lain mukaan humalainen kuljettaja voidaan ottaa säilöön tai häneltä voidaan ottaa pois auton avaimet vain silloin, jos poliisilla on vahva epäilys kuljettajan aikeista palata tien päälle.

Putkareissulle joutuu myös autoilija, joka on liian humalassa pitääkseen huolta itsestään tai jonka poliisi epäilee pakenevan esitutkintaa.

Lehden haastattelema poliisiylitarkastaja Esko Ruokonen Poliisihallituksesta kuvailee rattijuoppojen kohtelua arpapeliksi. Pakkokeinolakia ollaan parhaillaan uudistamassa, mutta rattijuoppopykälää siihen ei ole tulossa.

Liikenneturva haluaisi lisää keinoja rattijuopumusten kitkemiseen. Tarvetta olisi erityisesti promillerajan laskemiseen ja alkolukkojen käyttöönottoihin.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Matti Järvisen mielestä rattijuopumuksen seurauksia kannattaisi porrastaa.

Nykyisin rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea. Järvinen haluaisi laskea erityisesti nuorten kuljettajien promillerajaa 0,2:een.

- Mielestämme olisi tärkeää, että se tulisi ainakin nuorille, uusille kuljettajille noin kahdeksi vuodeksi, jonka ajan nuoret kuljettajat ovat niin sanotussa erikoistarkkailussa.

Alkolukot tulevat ensi vuonna pakolliseksi koulu- ja päivähoitokuljetuksiin. Liikenneturvassa toivotaan, että alkolukkoja otettaisiin Ruotsin tapaan myös laajaan vapaaehtoiseen käyttöön.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.