Mainos

TS: Suomalaisia houkutellaan Gazaan – UM varoittaa lähtemästä

Rauhanaktivistien kansainvälinen laivue on jälleen suunnittelemassa uutta avustusmatkaa Gazaan Israelin julistamasta merisaarrosta välittämättä. Ruotsalaisen Ship to Gaza -järjestön puhemies Dror Feiler totesi eilen Turun Sanomille, että matkaan on tarkoitus lähteä ”niin pian kuin mahdollista”.

Ship to Gazan tiistaisen tiedotteen mukaan Freedom Flotilla Coalitionin (Vapauslaivastojen koalitio, FFC) matkalle osallistuu aktivisteja muun muassa Englannista, Ranskasta, Ruotsista, Norjasta, Espanjasta, Italiasta ja Yhdysvalloista. Suomea ei tiedotteessa mainita.

Feiler kuitenkin toivoo, että matkalle osallistuisi myös suomalaisaktivisteja.

– Me haluamme osallistujia mahdollisimman monesta maasta mukaan lukien Suomesta, Feiler sanoo

Suomen ulkoministeriössä FFC:n suunnitelmat mietityttävät.

Israelin armeija ei suhtautune nykytilanteessa järin suopeasti tunkeilijoihin merialueilla, jonne se nimenomaisesti on varoittanut tulemasta. Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston yksikönpäällikön sijainen Marja Rosvall pitääkin FFC:n suunnitelmia nykyisen konfliktin oloissa epärealistisina.

– Matkustustiedotteemme ei suosittele Gazaan menoa. Se on aivan mahdoton turvallisuusriski juuri tällä hetkellä. Se on syytä tehdä tiettäväksi kaikille niille suomalaisille, jotka harkitsevat osallistuvansa FFC:n matkalle, Rosvall muistuttaa.

Vuonna 2012 turkulainen purjealus Estelle osallistui Ship to Gaza -järjestön avustusmatkalle Gazaan. Israelin laivasto pysäytti ja takavarikoi Estellen lokakuussa 2012. Alus on edelleen Ashdodin satamassa Israelin armeijan hallussa.

Estellen tuolloisen kapteenin Mika Jämiän mukaan kutsua uudelle matkalle ei ole ainakaan vielä tullut.

– Jos pyydetään mukaan, niin täytyy sitten harkita asiaa, Jämiä sanoo.

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.