Mainos

TS: Paukkuaseita muokataan yhä useammin tappaviksi

Poliisihallitus aikoo uusia aselupia koskevia ohjeistuksiaan, kertoo Turun Sanomat. Jatkossa valtaosaan tavallisista starttiaseista tullaan vaatimaan ampuma-aselupa.

Syynä tähän on, että iso osa starttiaseina myytävistä aseista on muunnettavissa vähäisillä toimenpiteillä ampuma-aseiksi.

Tyypillisimmin tällaisilla pistooleilla voidaan jo valmiiksi ampua kaasupatruunoita.

– Starttipistoolin muokkaaminen tappavaksi aseeksi ei vaadi kovin suuria muutoksia. Vähän isommalla vaivannäöllä aseella voi ampua poliisin virka-aseen tehoisia patruunoita, asehallintopäällikkö Mika Lehtonen Poliisihallituksesta kuvailee.

Lain mukaan esineet, jotka ovat muunneltavissa pienillä toimenpiteillä ampuma-aseiksi, ovat olleet luvanvaraisia jo vuodesta 2011 saakka.

Starttiaseiden muuntaminen ampuma-aseiksi on yleistynyt Suomessa parina viime vuotena.

– Rikosten yhteydessä starttiaseita määrätään valtiolle tällä hetkellä noin kahdenkymmenen aseen kuukausivauhtia, puolet näistä on muutettu luotipatruunaa ampuviksi, Lehtonen sanoo.

Yrityksistä rikostutkintoja

Poliisihallitus on tehnyt viime vuosina useita rikosilmoituksia liittyen starttiaseiden myyntiin.

Poliisitutkinnassa on selvitetty sitä, olisivatko yritykset tarvinneet ampuma-aseiden myyntiluvan paukkuaseiden kauppaamiseen.

Poliisihallituksesta myönnetään, että käytännössä millään taholla ei ole ollut yhtenäistä käsitystä siitä, mitkä starttiasemallit täyttävät lakiin kirjatun luvanvaraisuuden kriteerit. Tieto on puuttunut viranomaisilta, starttiasekauppiailta ja yksityisiltä henkilöiltä.

Tuomioistuimet ovat joutuneet ratkomaan starttiaseisiin liittyviä ampuma-aserikosjuttuja yksittäinen asemalli kerrallaan.

–  Malleja on valtavasti ja kokeet ovat osittaneet, että samoissa malleissa on muunneltavuuden suhteen jopa eräkohtaisia vaihteluita, Lehtonen selvittää.

– Nyt tarkoitus on listata tiettyjä kriteerejä, joiden avulla kauppiaat pystyvät ottamaan selville, mitä he myyvät.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.