TS: Kukaan ei valvo maabrändiryhmän esitysten toteutumista

Matkailun edistämiskeskus pelkää Suomen maabrändityöryhmän työn valuvan käytännössä hukkaan.

Toistaiseksi vasta kymmenkunta tahoa on ilmoittanut ryhtyvänsä ryhmän loppuraportissa esitettyihin toimiin.

– Systemaattista valvontaa ei ole. Hirvittävän kriittistä on nyt juuri se, että tarvittaisiin jonkinlainen toimeenpano-organisaatio. Eivät nämä asiat itsekseen rullaa, vaan alkuinnostuksen jälkeen ne unohtuvat, harmittelee Turun Sanomille ylijohtaja Jaakko Lehtonen Matkailun edistämiskeskuksesta.

Ulkoministeriön asettama maabrändityöryhmä julkisti marraskuussa yli sata tehtävää, joilla Suomen kuvaa maailmalla voitaisiin parantaa. Ryhmän mielestä esimerkiksi järvien vedet olisi puhdistettava juomakelpoisiksi. Vähintään puolet maataloustuotannosta pitäisi olla vuoteen 2030 mennessä luomua.

Työryhmäidean primus motor, ulkoministeri Alexander Stubb pitää vaatimusta tehtävien valvonnasta täysin turhana.

– Tämä ei ole mikään virkamiesten johtama pönötysraportti, jota vahtimaan perustettaisiin joku valvontakomissio. Sehän tappaisi raportin koko idean ja luovuuden, Stubb ärähtää.

Osa tehtävälistalla mainituista tahoista katsoo jo hoitaneensa tonttinsa niin, ettei uusille ponnisteluille ole tarvetta. Esimerkiksi Tekesille annettiin tehtäväksi ”avoimen innovaatioiden leirit työkaluksi innovaatioiden synnyttämiselle”.

Tekesin pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara huomauttaa, että Tekes on rahoittajana mukana jo nyt useammassa projektissa, joissa innovaatiot ovat keskeisessä osassa.

Hän arveleekin, että osa brändityöryhmän tehtävistä on sellaisia, jotka ovat jo käytännössä paketissa.

– Hienoa, että raportti on huomioinut myös jo käynnissä olevia projekteja, Stubb kommentoi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat