Mainos

TS: Koulukuvaajat lahjovat kouluja

Koulukuvausyritykset tarjoavat kouluille arvokkaita kylkiäisiä sopimusetuina kuvauksista. Turun Sanomien mukaan kyse on jopa tuhansien eurojen rahakorvauksista tai vaihtoehtoisesti tavaroista, kuten videokameroista. Lahjojen antaminen opettajille ja oppilaskunnille on ollut yleinen tapa jo vuosikymmeniä.

Opetushallituksen kouluneuvos Petri Heikkilä myöntää, että heilläkin on tiedossa valokuvausliikkeiden lahjojen tarjoaminen.

- Kyllä meillä on ollut käsitystä siitä, että jotkin valokuvausliikkeet ovat etuuksia tarjonneet. Liikkeet saattavat tarjota kouluille esimerkiksi järjestelyrahaa, joka lasketaan oppilasmäärän mukaan. Myös koulun henkilökunnalle on saatettu tarjota tiettyjä etuuksia, Heikkilä kertoo.

Opetushallituksen mukaan tarjoukset voivat lähennellä lahjuksen tarjoamista, jos summat nousevat vähänkin suuremmiksi.

"Pääasia, että kuvapaketti on tarkoituksenmukainen"

Opetushallituksen Petri Heikkilän mielestä lahjojen tarjoamisessa ei aina ole kyseessä lahjomisyritys.

- Ilmiötä pitäisi arvioida muusta kuin väärinkäytön näkökulmasta. Kuvaajan valintaperusteiden pitäisi olla oikeat, eli miten oppilaat saavat laadukkaat kuvat tarkoituksenmukaisesti. Joskus kuvauspaketit ovat runsaampia kuin kodeissa toivotaan.

Heikkilä lisää, että maailmalla on taipumusta toimia niin, että liitännäisetuudet tulevat piilokustannuksina kuvien hintaan, jolloin ne jäävät kotien maksettaviksi.

Opetushallitus on Kuluttajaviraston kanssa antanut koulukuvauskysymystä käsittelevän sponsoriohjeen vuonna 2007. Ohjeessa ei kuitenkaan käsitelty liitännäisiä.

- Harkitsemme parhaillaan, kävisimmekö Kuluttajaviraston ja Kuntaliiton kanssa tämän ohjeistuksen läpi ja arvioisimme, onko ohjeita tarpeen tarkentaa.

Koulukuvausyritykset korostavat toimivansa Kuluttajaviraston ohjeiden mukaan.

Lahjojen tarjoaminen vääristää kilpailua

Turun suunnalla koulut ovat Heikkilän mukaan kieltäytyneet lisälahjojen vastaanottamisesta. Hän arvelee, että kyseessä on kaupungin valitsema yhteinen linja.

Heikkilä lisää, että vain suuret valokuvausfirmat pystyvät lahjoja ylipäätään tarjoamaan.

- Lahjojen tarjoamisella hankaloitetaan pienempien liikkeiden asemaa ja toimintamahdollisuuksia. Samalla rajoitetaan mahdollisesti kilpailuakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.