Mainos

TS: KKO:lta yllättävä tuomio vuokratyöstä

Korkein oikeus tuomitsi tällä viikolla vuokratyömarkkinoiden yleisen sopimusmallin laittomaksi. Päätös sai työmarkkina-alan asiantuntijat hämilleen ja vuokrafirmat takajaloilleen, uutisoi Turun Sanomat.

Keskusliitoissa mietitään nyt, tuliko KKO vakinaistaneeksi tukuttain määräaikaisia työntekijöitä. Oikeus nimittäin linjasi, että vuokrafirma ei voi tehdä määräaikaista työsopimusta vain sillä perusteella, että sen asiakasyritys haluaa työvoimaa tietyksi ajaksi.

Oikeusjutun voittanut Palvelualojen ammattiliitto otti päätöksen vastaan ilolla. Lakimies Arja Pohjolan mukaan vuokrafirmat ovat voineet tähän asti kohdella työntekijöitään mielivaltaisesti.

"Kyllä tämän jossain pitää näkyä"

Tuoreessa tapauksessa vuokratyöalan yleinen työsopimusmalli todettiin laittomaksi.

– Kyllä tämän jossain pitää näkyä, vaatii SAK:n lakimies Anne-Mari Mäkinen Turun Sanomissa.

Korkein oikeus antoi tällä viikolla ennakkoratkaisun jutussa, jossa vuokrafirma teki työntekijälleen määräaikaisen työsopimuksen ilman merkintää työsuhteen päättymisajankohdasta.

KKO piti vuokrafirman toimintaa laittomana ja tulkitsi työsopimuksen toistaiseksi voimassa olevaksi. Jutun voittanut työntekijä voi hakea korvauksia laittomasta irtisanomisesta.

Mäkisen mukaan määrittelemättömät määräaikaisuudet ovat erittäin yleisiä henkilöstönvuokrausalalla.

– Siellä on tällä tavoin voitu kiertää työsuhdeturvaa, Mäkinen huomauttaa.

Miten jatkossa toimitaan?

KKO:n päätös herättää pohdintaa henkilöstönvuokrausyrityksissä. Alalla on vallinnut käytäntö, jonka mukaan määräaikaisuuden perusteeksi voidaan merkitä asiakkaan toimeksianto. Korkeimman oikeuden mukaan se ei riitä. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, odottaako vuokrafirmoja lähitulevaisuudessa oikeusjuttujen suma, kun jopa tuhansia määräaikaisia työsopimuksia pitääkin tulkita pysyviksi.

Henkilöstöpalveluyritysten liitossa tuomiota vielä sulatellaan.

– Ihan rauhassa ensin luemme tuomiota. Sen perusteita pitää vähän vielä tulkita, sanoo toimitusjohtaja Merru Tuliara Turun Sanomille.Hänen mukaansa päätös osin muuttaa toimintatapoja, mutta ei mullista mitään.

Palvelualojen ammattiliitossa ratkaisu nähdään toisin. Lakimies Pohjolan mukaan vuokratyöfirmat joutuvat jatkossa noudattamaan lakia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.