TS: Jehovan todistajien tiedonkeruu korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Kiistely Jehovan todistajien harjoittamasta henkilötietojen keruusta jatkuu, kertoo Turun Sanomat. Lehden mukaan tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vie jutun korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Riidassa on kyse Jehovan todistajien jäsenten ovelta ovelle -menetelmällä keräämistä ihmisten henkilötiedoista.

Tietosuojalautakunta katsoi kerättyjen tietojen muodostavan henkilörekisterin, josta vastuussa ovat sekä kerääjät että uskonnollinen yhdyskunta. Helsingin hallinto-oikeus puolestaan linjasi, ettei yhdyskunta ole rekisterinpitäjä, koska jäsenten käsittelemistä tiedoista ei ole perustettu henkilörekisteriä. Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, etteivät kiertävät todistajat saa kerätä ihmisten tietoja ilman näiden lupaa.  

Tietosuojavaltuutettu pitää tulkintaa rekisterinpitäjästä ongelmallisena lain valvomisen kannalta.  
-Jos hallinto-oikeuden päätös jää voimaan, niin kukin yhdyskunnan jäsen olisi tekemiensä muistiinpanojen rekisterinpitäjä. Tällaisessa tilanteessa vastuu jakautuisi niin lukuisille tahoille, että rekisteröityjen oikeuksien toteutuminen olisi hyvin epävarmaa, Aarnio kirjoittaa valituksessaan lehden mukaan.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen sanoo lehdelle, ettei yhteisössä ole kerätty henkilötietoja, eikä kerätä jatkossakaan. Hänestä rekisteriä ei siis synny.

– Yksittäinen hengellisen työn tekijä voi kirjata ylös, että osoitteen asukas ei ollut kotona, joten paikalle voidaan tulla myöhemmin uudestaan. Kyseessä on muistiinpanojen tekeminen, ja muistiinpanot on tarkoitus hävittää myöhemmin, Leinonen sanoo lehdelle.  

Lue myös:

    Uusimmat