Mainos

TS: Inssiajo reputetaan helpommin tietyissä maakunnissa

Henkilöauton ajokokeesta selviytyminen vaihtelee tuntuvasti eri maakuntien ja sukupuolten välillä.

Viime vuonna inssiajoja reputettiin enemmän Varsinais-Suomessa ja vähiten Kanta-Hämeessä.

Varsinaissuomalaisista kuskeista ensimmäisellä yrityksellä reputti noin joka kolmas. Kantahämäläiskuskeista vain hieman alle joka viides ei läpäissyt ajokoetta.

Koko maassa naiset läpäisivät ajokokeen ensimmäisellä yrityskerralla selvästi harvemmin kuin miehet. Esimerkiksi Varsinais-Suomen ajokokeissa reputti viime vuonna ensimmäisellä yrityksellä 26 prosenttia miehistä ja 41 prosenttia naisista.

– Kyllä se on epäkohta. Ei se noin saisi olla, vaan koulutusta ja ajokoetta pitäisi kehittää tasapuolisemmaksi, sanoo Suomen Autokoululiiton koulutuspäällikkö Tapani Rintee Turun Sanomissa.

Erojen syitä maakuntien välillä ei ole tutkittu.

– Liikenneympäristö yleensä vaikuttaa hylkäysmääriin, ja autokoulujenkin välillä tietysti on jonkinlaisia eroja. Suoraa syytä en osaa sanoa, toteaa yksikönpäällikkö Veijo Tuononen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Suurten hylkäysmäärien arvellaan johtuvan osittain autokoulujen kiristyneestä kilpailusta.

– Liikenneopettajista on pulaa, ja ajokurssien hinnat on kilpailtu epäterveelle tasolle. Opettaja tuskin on hirveän motivoitunut opettamaan kymmenen vuotta vanhalla rikkinäisellä autolla jossain polkuhintaisessa paikassa, arvelee turkulainen liikenneopettaja Kalle Lahervo.

(MTV3)

Lue myös Turun Sanomat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.