TS: Autopurkaamoissa pyörii miljoonien hämäräbisnes

Autoja puretaan Suomessa ympäristöviranomaisen mukaan myös järjestäytyneen rikollisuuden pyörittämissä pajoissa.

– Pahimmillaan laittomat purkamot ovat sellaisia, että viranomainen joutuu ottamaan tarkastuskäynnille poliisin turvaksi. Myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen on törmätty, kertoo ylitarkastaja Teemu Virtanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta Turun Sanomien haastattelussa..

Lehden mukaan joka kolmas liikenteestä poistuva auto häviää Suomessa laillisen keräysjärjestelmän ulkopuolelle. Kappalemäärä ylittää 30 000. Osa myydään esimerkiksi Afrikkaan, osa puretaan laittomasti kotimaassa.

Hämäräbisnes kiinnostui kierrätysmetalleista maailmanmarkkinahintojen noustua 2000-luvulla.

Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtajan Arto Silvennoisen mukaan hämärät purkajat keräävät yhteensä useiden miljoonien tienestit vuodessa.

Laittoman purkamon toiminnasta tekee, ettei niillä ole vaadittavaa ympäristölupaa, eivätkä ne toimi valtakunnallisen tuottajavastuun piirissä. Toiminnasta ei makseta veroa.

Auton voi romuttaa maksutta

Maahantuojat ja valmistajat ovat vastanneet romuautojen kierrätyksestä vuodesta 2004 EU:n romuautodirektiivin mukaisesti.

Viimeinen omistaja on velvoitettu luovuttamaan romuajoneuvon mihin tahansa Suomen Autokierrätyksen valtuutettuun vastaanottopisteeseen. Luovutus on ilmaista.

Matkailuautojen tuottaja-yhteisönä toimii Suomen Matkailuautokierrätysyhdistys MAK ry.

Autosta kirjoitetaan romutustodistus, jolloin velvoitteet loppuvat ja auto poistetaan rekisteristä.

Romuauton painosta on hyödynnettävä ja uudelleenkäytettävä vuoteen 2015 mennessä 95 prosenttia. Nyt vaatimus on 85 prosenttia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat