Tryffelistit kauhuissaan: Tuhoaako ilmastonmuutos sienet?

Tryffeli- eli multasienikausi on parhaillaan täydessä käynnissä Pohjois-Italiassa.

Mullan alla elävien palleroiden löytämisen iloa varjostaa kuitenkin huoli ilmaston muuttumisesta. Sienestäjät pelkäävät, että mennyt kuiva kesä on vaikuttanut kohtalokkaasti valkoisten tryffelien kasvuun. Tämän vuotisen tryffelisadon arvioidaankin olevan aiempia vuosia huonompi. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen tuoman kuivuuden pelätään hävittävän kokonaan aromikkaat sienimaailman timantit.

Erilaisia tryffelilajeja tunnetaan satoja, mutta Italiassa lajikkeet on jaettu kahteen päälajiin, valkoisiin ja mustiin. Valkoista tryffeliä ei voi viljellä vaan sitä etsitään luonnosta koulutettujen koirien avulla. Sen sijaan mustien tryffelien viljely on melko tavallista ja sieniä etsitään niitä varten istutettujen puiden juurakoista.

- Suurin ongelma on käynnissä oleva ilmastonmuutos. Aikoinaan tryffelit kasvoivat hyvin ilman ihmisen apua, mutta nykypäivänä yksikään tryffeli ei kasva, ellemme kehittäisi maataloustekniikkaamme, sanoo tryffeliviljelijä Giorgio Remedia.

Remedia kertoo, että vielä jokunen vuosi sitten tryffelit takasivat perheelle kelpo toimeentulon. Nyt tilanne on muuttumassa toisenlaiseksi.

- Tryffeleitämme ei myydä ainoastaan Italiassa. Mustia tryffeleitä menee eri puolille maailmaa, kuten Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Saksaan, missä ne ovat erittäin haluttuja. Ilmastonmuutos vaikuttaa kuitenkin tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän.

Viime vuonna Italiassa valkoisen tryffelin kilohinta oli 60 prosenttia edellisvuotta korkeammalla. Kilohinta pyröii nyt noin 4000 eurossa.

Ja miltä se tryffeli sitten oikeastaan maistuukaan? Erään tryffelihullun italialaiskokin mielestä kyseessä on mysteerinen sekoitus valkosipulia, hasselpähkinää ruohosipulia ja metsän tuoksuja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat