Trumpin valinta olisi huono uutinen suomalaisyrityksille – vapaakauppasopimusten edistyminen saattaisi tyssätä

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin voitto olisi huono uutinen suomalaisille vientialan yrityksille, suomalaisekonomistit uskovat. Trumpin valinnan myötä vapaakauppasopimusten solmiminen vaikeutuisi, ja se hankaloittaisi suomalaisyritysten pääsyä Yhdysvaltain markkinoille.

– Trump suhtautuu vapaakauppasopimuksiin kriittisemmin. Trumpin tullessa valituksi mahdollisuudet päästä vapaakauppasopimukseen, TTIP-tyyppiseen ratkaisuun, ovat paljon heikommat, melkein olemattomat, kuin jos (Hillary) Clinton tulee valituksi, sanoo Vesa Vihriälä, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja. 

Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus (TTIP) on Yhdysvaltain ja Euroopan unionin vapaakauppaa lisäämään tarkoitettu kauppasopimus. 

"Clinton kauppasopimusten tulevaisuudelle paras vaihtoehto"

Suomen amerikkalaisen kauppakamarin AmChamin johtaja Kristiina Helenius sanoo, että vaikka lähtöasetelmassa sekä demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton että Trump ovat asettuneet vapaakaupan vastaisiksi, mitä todennäköisimmin vaalien jälkeen Clinton luopuisi vapaakauppaa vastustavista ajatuksistaan ketterämmin. 

– Clintonille vapaakaupan vastustaminen on poliittista positioitumista. Hän ymmärtää vapaakaupan ja kaupan esteiden poistamisen merkityksen. Clinton olisi kauppasopimusten tulevaisuudelle paras vaihtoehto, Kristiina Helenius sanoo. 

Vihriälä uskoo Trumpin voiton vaikuttavan suomalaisiin vientiyrityksiin ajan kanssa. 

– Pidemmällä aikavälillä vapaakauppasopimukset eivät edistyisi. Se vähentäisi suomalaisyritysten mahdollisuuksia päästä Yhdysvaltain markkinoille ja olisi suomalaisille vientiyrityksille tietysti huono uutinen. 

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius puolestaan huomauttaa, että vapaakauppasopimuksen solmimisen kannalta itse voittajaa merkittävämpi seikka on edustajainhuoneen koostumus vaalien jälkeen.  

– Presidentti neuvottelee uudet sopimukset, mutta kongressin pitää ratifioida ne ja siihen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö senaatissa.  

– Nyt valitaan myös täysin uusi koostumus edustajainhuoneelle. Republikaaneilla on senaatissa 30 pysyvää paikkaa ja demokraateilla 36. Republikaanien pitää siis voittaa suurempi määrä paikkoja kuin demokraattien, jotta he pääsisivät enemmistöön.  

Trumpilla ei suunnitelmaa jarruttaa velkaantumista 

Myös Yhdysvaltain velkaantumisen tulevaisuudennäkymät mietityttävät. Clintonilla on yksityiskohtainen ja realistinen suunnitelma velkaantumisen katkaisemisesta toisin kuin Trumpilla, sanoo Kristiina Helenius. 

– Clinton rupeaisi jarruttamaan velkaantumista lisäämällä veronkantoa korkeimman tuloryhmän ihmisistä.   

Trump puolestaan suunnittelee laskevansa veroja eikä ole esittänyt, miten alhaisemmat verotulot korvattaisiin.  

 – Toteutuessaan hänen suunnitelmansa merkitsisi velkaantumisen räjähtämistä, Kristiina Helenius sanoo.  

–  On selvää, että jos Trumpilla on ekspansiivisempi infrastruktuuriohjelma ja hän haluaa keventää veroja, velka-aste nousee hänen politiikallaan luonnollisesti enemmän, lisää Handelsbankenin Tiina Helenius.   

Lue myös:

    Uusimmat