Mainos

Trumpin oikeusministeriehdokas torjui rasismisyytöksiä – paikalla Ku Klux Klanin mielenosoittajia

Yhdysvaltojen oikeusministeriksi ehdolla oleva senaattori Jeff Sessions torjui tarmokkaasti epäilyjä rasismista senaatin kuulemisessa tiistaina.

Hän vakuutti kuulemisessa myös, ettei kannata muslimien maahantulokieltoa tai pidä sotavankien kuulustelua vesikiduttamalla laillisena. Sessions korosti myös, että oikeusministerin on oltava valmis sanomaan presidentille ei, jos tämä ylittää valtuutensa.

Sessions oli ensimmäinen tulevan presidentin Donald Trumpin ministeriehdokkaista, joka oli senaatin valiokunnassa kuultavana.

Sessions on yksi kiistanalaisimmista Trumpin ehdokkaista. Hänet tunnetaan konservatiivisista mielipiteistä useissa herkissä kysymyksissä, aina abortista kansalaisoikeuksiin. Nyt hän sanoi, ettei pyrkisi ajamaan Yhdysvaltoihin aborttikieltoa.

Tilaisuus keräsi lukuisia mielenosoittajia, joita heitettiin tasaiseen tahtiin ulos salista. Kaksi oli pukeutunut rasistisen Ku Klux Klan -liikkeen valkoisiin kaapuihin ja huppuihin, muut heiluttelivat Sessionsin vastaisia kylttejä ja huusivat iskulauseita.

– Ei minua voi pidättää, minä olen valkoinen mies, karjui toinen klaanipukuisista mielenosoittajista, kun häntä vietiin salista ulos.

Sessions kiisti jyrkästi olevansa KKK:n aatteille myötämielinen.

– Vihaan klaania ja kaikkea, mitä se edustaa, hän sanoi.

Alabamalainen Sessions oli ehdolla korkeaan tuomarinvirkaan 1980-luvulla. Hänet hylättiin senaatin kuulemisissa, koska hänen katsottiin käyttäneen rasistista kieltä toimessaan osavaltion syyttäjänä. Nyt hän kiisti sanoneensa asioita, joista häntä tuolloin epäiltiin. Hän kiisti myös ajaneensa oikeustoimia, joilla pyrittiin rajaamaan mustan väestön mahdollisuuksia äänestää vaaleissa.

Sessions oli yksi ensimmäisistä näkyvistä republikaaneista, jotka asettuivat tukemaan Trumpin vaalikampanjaa. Hän sanoi, että jos tutkimuksia demokraattien Hillary Clintonin sähköpostipalvelimesta jatkettaisiin, tulisi hän jääväämään itsensä niistä.

Kuulemiset jatkuvat keskiviikkona, jolloin vuorossa on muun muassa Trumpin ulkoministeriksi ehdottama öljy-yhtiö ExxonMobilin johtaja Rex Tillerson.

Trumpin ministeriehdokkaat hyväksyttäneen senaatissa, sillä republikaaneilla on siellä enemmistö takanaan.

Vävystä tulee neuvonantaja

Trump vahvisti aiemmin aikovansa nimittää vävynsä Jared Kushnerin vanhemmaksi neuvonantajaksi Valkoiseen taloon.

Kushnerilla oli merkittävä rooli Trumpin kampanjan aikana, ja hänen asemastaan hallinnossa on spekuloitu ahkerasti. Kushner on naimisissa Trumpin Ivanka-tyttären kanssa.

Tiistaina uutisoitiin, että Ivanka Trump olisi luopumassa tehtävistään omassaan ja isänsä yhtiöissä. Hänen ei odoteta ottavan vastaan virallista tehtävää Trumpin hallinnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.