Trumpin "Fake news!" aiheuttaa päänvaivaa asiantuntijoille: "Median lopetettava termin käyttö"

Jotain muuttui ratkaisevasti, kun USA:n presidentti Donald Trump haukkui muiden muassa uutiskanava CNN:ää ja New York Timesia valeuutisiksi.

Kansainvälisten asiantuntijoiden mielestä valeuutinen-sana ei enää palvele julkista keskustelua, koska poliittiseksi lyömäaseeksi otettu sana voi johtaa harhaan. Verkon valheellisesta sisällöstä, jolla yritetään tarkoituksella aiheuttaa vahinkoa, voisi paremmin puhua disinformaationa.

Apulaisprofessori Anja Bechmann Tanskan Aarhusin yliopistosta sanoo, ettei valeuutinen sanana ole riittävän täsmällinen. Tahallisen valheiden levittämisen ohella valeuutinen voi jonkun mielestä olla huonolaatuista journalismia tai vain sisältöä, jonka kanssa ei ole itse samaa mieltä.

Myös median kannattaisi hänen mielestään lopettaa termin käyttäminen, koska sana itsessään murentaa luottamusta tiedotusvälineisiin.

–  Se antaa väärän kuvan siitä, mistä tosiasiassa on kyse. Termi vie keskustelua väärään suuntaan, Bechmann perustelee.

Poynter-instituutin faktojen tarkistuksen verkostoa johtava Alexios Mantzarlis pitää termiä hyödyllisenä asiantuntijoille, jotka ovat ilmiön kanssa tekemisissä päivittäin. Poliittiseen valmisteluun termi ei hänenkään mielestään sovi.

Lue myös:

    Uusimmat