Trumpin arvostelija Erkki Tuomioja helpottuneena vallanvaihdosta: "Hän haukkui kaikki johtajat, yhtä lukuun ottamatta" – arvaatko, kenestä on kyse?

1:51
Katso Trumpin Twitter-manian nousu ja tuho pähkinänkuoressa: ylisti älyään, haukkui muita, lopulta tili suljettiin.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja antoi Trumpille myös tunnustusta.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo olevansa helpottunut Donald Trumpin valtakauden loppumisesta.

– Luulen, että valtaosassa maailmaa ollaan helpottuneita. Hän toi poliittiseen kulttuuriin jatkuvat valehtelun, vastustajien solvaamisen ja häikäilemättömän oman edun tavoittelun, Tuomioja sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Tuomioja muistutti, että neljän vuoden kaudellaan Trump ehti haukkua lukuisia ihmisiä – yhtä lukuun ottamatta.

–  Trump solvasi kaikkia liittolaisia ja maiden johtajia, mutta yksi johtaja, josta ei ollut kertaakaan mitään pahaa sanottavaa on Vladimir Putin. Tämä kertoo Trumpin mielenkiintoisesta ja arveluttavasta Venäjä-suhteesta.

Kärjisti suhteita Kiinaan

Trumpin kauden alussa Tuomioja arvioi, että Yhdysvaltojen ja Venäjän välit saattavat lähentyä.

– Välit eivät lähentyneet mitenkään merkittävästi. Kongressi ei ole lieventänyt sanktiopolitiikkaa. Trump ei kuitenkaan itse osallistunut Venäjä-suhteiden kärjistämiseen. Suunta, johon hän suhteita kärjisti, oli Kiina.

Tuomioja antoi Trumpille myös tunnustusta. Trump sanoi jäähyväispuheessaan, ettei hän aloittanut kaudellaan yhtään sotaa.

– Se on totta, mutta toisaalta hän aiheutti tilanteen, jossa Washingtonissa oli enemmän sotilaita kaduilla kuin amerikkalaisia on Afganistanissa ja Lähi-idässä. Väkivallan uhka ei ole vähentynyt mihinkään. Mutta toki on annettava tunnustus, ettei hän halunnut saattaa Yhdysvaltoja uusiin sotiin.

– Eri asia on, kuinka kestäviä ja tuloksia tuottavia esimerkiksi hauras rauhanprosessi Afganistanissa on ja johtaako se tulokseen, Tuomioja sanoi.

Video: Perustaako Trump uuden puolueen?

1:57
MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi, että kannattajia löytyisi jopa kymmeniä miljoonia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja