Mainos

Trump puhui ennätyksiä rikkovista jääpeitteistä – Tutkija: "Ehkä hän puhui eri planeetasta"

Tutkijat ovat tänään yrittäneet pohtia, mihin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin väite jääpeitteiden tekemistä ennätyksistä viittaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntai-iltana Britannian ITV-kanavalla esitetyssä haastattelussa Trump puhui ilmastonmuutoksesta sanoen, että samaan aikaan tapahtuu kylmenemistä ja lämpenemistä.

– Jääpeitteet olivat sulamassa ja niiden piti olla jo kokonaan poissa nyt, mutta nyt ne rikkovat ennätyksiä. Jääpeitteet ovat nyt ennätystasolla, Trump sanoi.

Hän käytti termiä "ice cap", joka voi tarkoittaa sekä mannerjäätä että jääpeitettä yleisemmin. Tutkijat ovat puheista ihmeissään, puhipa Trump kummasta tahansa.

– Jäätiköt ja jääpeitteet jatkavat sulamista kaikkialla maailmassa hyvin nopeasti, sanoo Michael Zemp, Maailman jäätikköiden seurantajärjestön johtaja.

– Trumpin väite, että jäätiköt tai jääpeitteet ovat kasvamassa, on yksinkertaisesti väärä. Tai ehkä hän puhui eri planeetasta", Zemp jatkaa.

Jää sulaa niin vuoristoissa kuin mannerjäätiköillä ja meriveden korkeus on nousussa.

Leedsin yliopiston professorin Andrew Shepherdin mielestä Trump asetteli sanansa varovasti niin, ettei niitä suoraan voida syyttää valheellisiksi.

– Hän oli varovainen sanoessaan "rikkovat ennätyksiä", sillä hän ei kommentoinut, olivatko ennätykset hyviä vai huonoja. Hän ei myöskään sanonut milloin ennätykset tehtiin, Shepherd sanoo.

Trump saattoi puheessaan viitata joidenkin tutkijoiden jo sen julkaisuaikaan kritisoituun väitteeseen, jonka mukaan jää olisi saattanut sulaa arktiselta alueelta jo kesään 2015 mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.