Trump laittaa WHO:n rahoituksen jäihin, päätös kirvoittaa murskakritiikkiä: "Mies on vaarallinen koko maailmalle" – "Ei kesken pandemian tehdä tällaista"

WHO varoittaa hengityssuojainpulasta – Pääjohtaja: Hinnat riistäytyneet jo 20 kertaa tavallista korkeammiksi 1:26

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut ohjeistavansa hallituksensa keskeyttämään toistaiseksi Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoituksen. Ilmoitus on herättänyt rankkaa kritiikkiä kansainvälisissä terveysasiantuntijoissa.

Presidentin mukaan järjestö olisi peitellyt koronaviruksen leviämisen vakavuutta ennen kun se levisi Kiinasta ympäri maailmaa. Hän syyttää järjestöä muun muassa koronakriisin huonosta hoidosta.

Yhdysvallat on järjestön suurin rahoittaja, noin 15 prosentin vuosibudjettiosuudellaan. Kyse on 400 miljoonasta dollarista.

Suurten kansainvälisten järjestöjen ja yhdistysten johto on paheksunut päätöstä tuoreissa kannantoissaan, kuten myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

– Tämä on aivan järjetön ja totaalisen vastuuton päätös. Tiede ja tutkimus on viime kädessä se ratkaisu, jolla päästään ulos koronakriisistä. Ilman kansainvälistä koordinaatiota, koronan voittaminen on käytännössä mahdotonta, hän kirjoittaa tviitissään.

Samoilla linjoilla Twitterissä jatkaa politiikantutkija Erkka Railo.

–Trump keskeyttää USA:n rahoituksen WHO:lle. Ei ole liioittelua sanoa, että mies on vaarallinen koko maailmalle.

"Vaarallinen askel"

Amerikan lääketieteellisen yhdistyksen presidentti Patrice Harris sanoo, että Trumpin päätös on "vaarallinen askel väärään suuntaan, joka ei tee koronavirusta vastaan taistelua helpommaksi".

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan nyt ei ole aika vähentää Maailman terveysjärjestö WHO:n tai minkään muunkaan humanitaarisen järjestön varoja taistelussa koronavirusta vastaan.

John Hopkins -yliopiston tartuntatautiasiantuntija Amesh Adaljan mukaan rahoituksen jäädyttäminen antaa väärää viestiä
kriisin keskellä. Hän myöntää WHO:n tehneen aikanaan virheitä esimerkiksi vuoden 2013 Ebola-epidemiaan reagoinnissa, mutta pitää Trumpin toimia silti väärinä.

 – Ei kesken pandemian tehdä tämänkaltaisia asioita.

Lue myös:

    Uusimmat