Trooppisia myrskyjä aletaan tutkia jättilennokilla

Pitkiä ja vaarallisia tiedusteluja varten suunniteltu miehittämätön lentokone päätyy Nasan käsissä uuteen käyttöön. Kun Global Hawk -koneilla on aiemmin etsitty sissejä ja terroristeja amerikkalaisten sotatantereilta, jahtaavat koneet nyt myrskyjä Atlantin yllä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa käyttää Global Hawkia trooppisten myrskyjen syntyä ja vahvistumista tutkivassa Grip-projektissa. Tänään käynnistynyt kuusiviikkoinen hanke on ensimmäinen, jossa Nasa käyttää jättilennokkia tutkimustarkoituksiin.

Global Hawkin lisäksi tutkimuksiin osallistuu kaksi miehitettyä lentokonetta. Kaliforniassa sijaitsevasta tukikohdasta toimivalla lennokilla on myrskytutkimuksessa tärkeä erikoistehtävä: se jahtaa salamoita.

Salamoinnin vaikutus hurrikaanien voimistumiseen on jo vuosikymmeniä askarruttanut tutkijoita. Miehittämätön lentokone avaa Nasan mukaan myrskyjen tutkimiseen uusia ulottuvuuksia.

-Me asennamme salamantutkimuslaitteiston nyt lentokoneeseen, joka voi pysyä ilmassa 30 tuntia. Tämä on ennennäkemätöntä. Tavallisesti lennämme koneilla, jotka voivat pysyä myrskyn yllä varttitunnin, tämä voi lentää myrskyn tuntumassa tuntikaupalla, sanoo tutkija Richard Blakeslee.

Viimeinen koelento tehty

Global Hawkiin asennetaan hurrikaanitutkimusta varten myös joukko muita sensoreita. Kone kävi sunnuntaina koelennolla lähes 20 kilometrin korkeudessa, ja viimeisiä tutkimuslaitteita asennetaan parhaillaan. Koneen on tarkoitus aloittaa tutkimuslennot ensi viikolla.

Tutkijat tietävät, että salamoinnin lisääntyminen merkitsee myrskyn muuttumista. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, heikkeneekö vai voimistuuko myrsky salamoinnin lisääntyessä. Jos asiasta saadaan tarkempi selko, voivat meteorologit antaa entistä tarkempia lyhyen aikavälin sääennustuksia. Tämä voi pelastaa ihmishenkiä. Blakeslee on varma, että Global Hawk muuttaa tutkimuksen luonteen.

-Sen avulla näemme, miten myrsky kehittyy pitkällä aikavälillä. Aiempaan verrattuna ero on kuin yksittäisellä valokuvalla ja täyspitkällä elokuvalla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat