Mainos

Trimble haluaa tietoja IRA:lta

Pohjois-Irlannin protestanttien johtaja David Trimble sanoi tänään, ettei hän jatka maakunnan itsehallinnossa katolilaisten kanssa ennen kuin Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA kertoo edes sen kuinka ja koska se luovuttaa aseensa.

Vain yksiselitteisen selvä lausunto IRA:lta aseiden luovutuksesta saattaa pelastaa Pohjois-Irlannin rauhanhankkeen, sanoi Trimble Ulsterin unionistipuolueensa kokouksen päätteeksi tänään.

-Meidän on saatava tietää kuinka he sen tekevät ja koska he sen tekevät. Kun saamme nuo vastaukset, tiedämme paremmin onko meillä mitään mistä jatkaa, Trimble tähdensi. Trimblen UUP kokoontui sen jälkeen, kun Britannian hallitus jäädytti eilen illalla Pohjois-Irlannin itsehallinnon IRA:n aseiden luovutuksesta syntyneen kiistan vuoksi.

Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen mukaan aseiden luovutus on määrä saattaa päätökseen toukokuuhun mennessä. IRA ei ole kuitenkaan ryhtynyt luovuttamaan aseitaan eikä kertonut tarpeeksi selvästi missä aikataulussa se aloittaa luovutuksen. IRA yritti pelastaa rauhanhankkeen ajautumisen ainakin väliaikaisesti karille vielä viime hetkillä eilen ilmoittamalla aseiden luovutusta tarkkailevalle kansainväliselle komissiolle "harkitsevansa kuinka aseet ja räjähteet siirretään pois käytöstä".

Komissiota johtava kanadalainen kenraali John de Chastelain kuvasi muotoilua "arvokkaaksi edistykseksi", mutta brittihallitukselle se ei riittänyt. Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministerin Peter Mandelsonin mukaan ehdotus ei ollut tyydyttävä, koska siinä ei mainittu mitään aikataulusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.