Mainos

Trichet: Rahamarkkinat normalisoituneet

EKP on laittanut yli 200 miljardia euroa rahamarkkinoille viimeisen kolmen vaihtopäivän aikana. Tarkoituksena on ollut rauhoittaa Yhdysvaltain asuntokriisin säikäyttämiä markkinoita.

Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet arvioi euroalueen rahamarkkinoiden palanneen asteittain normaaleiksi. Hän varoitti kuitenkin, että pankki tarkkailee tilannetta edelleen.

Trichet'n mukaan rahan tarjonnan lisääminen on ollut tarpeen rahamarkkinoiden toiminnan varmistamiseksi. Hän kehotti markkinaosapuolia pitämään malttinsa.

Hän luonnehti viime päivien tapahtumia hermostumiseksi, mikä näkyi markkinoiden heilahteluna. Hänen mukaansa tapahtumat voidaan tulkita joltakin näkökulmalta myös normalisoitumiseksi riskien hinnoittelussa.

EKP on viime torstaista alkaen lainannut pankeille yhteensä yli 200 miljardia euroa rauhoittaakseen Yhdysvaltain asuntokriisin pelästyttämiä rahamarkkinoita.

EKP piti myös tänään lompakkonsa auki, mutta pankkien lainaama summa jäi enää 7,7 miljardiin euroon.

Lyhytaikaisen lainarahan työntäminen markkinoille on tapahtunut siten, että EKP on tarjonnut liikepankeille rahaa 4.0 prosentin korolla eli markkinakorkoa selvästi halvemmalla. Pankkien pitää maksaa lainansa takaisin seuraavana päivänä, joten viime torstain 95 miljardin euron jättipotti on asteittain palannut takaisin EKP:n holveihin.

Järeä operaatio on palauttanut markkinakorot normaalille tasolle viime viikon korkopiikin jälkeen, mikä kuvaa luottamuksen paluuta markkinoilla.

Myös Yhdysvaltain ja Japanin keskuspankit ovat pumpanneet rahaa markkinoille, mutta summat ovat olleet selvästi pienempiä kuin Euroopassa.

Syyllisiä etsitään

Samaan aikaan kun rahamarkkinat ovat alkaneet rauhoittua, maailmalla on käynnistynyt syyllisten etsintä jo naulattujen vastuuttomien lainanantajien rinnalle.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien analyytikkojen mukaan keskuspankit ovat nyt joutuneet korjaamaan omia jälkiään. Alhaiset ohjauskorot ovat houkutelleet riskipitoiseen lainanantoon, josta Yhdysvalloissa luottokelvottomille asunnonostajille myönnetyt niin sanotut subprime-lainat ovat esimerkki.

Brittiläinen talouslehti Financial Times varoittaa keskuspankkeja moraalisesta uhkapelistä. Keskuspankkien toimet saattavat edesauttaa riskipitoisia sijoituksia. Sijoittajien ei tarvitse pelätä virheitään, kun he tietävät keskuspankkien tulevan apuun.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.