Mainos

Triathlonistin ruokavaliovinkit aktiiviseen arkeen – löytyykö tästä oikotie onneen?

Ammattitriathlonisti ja elintarviketieteiden maisteri Kaisa Sali tietää, että urheilija rakentuu siitä, mitä syö. Tasapainoinen, monipuolinen ruokavalio muodostaa aktiivisen arjen perustan.

Liikunnallisen arjen perustalla on hyvä tasapaino harjoittelun, levon ja terveellisten elämäntapojen kanssa. Vaikka ihmedieetit ja oikopolut houkuttelevat niitä, jotka haluavat laihtua tai tulla parempaan kuntoon syömällä, ei pikavoittoja ole tarjolla. Dieettirumbalta ei ole välttynyt myöskään triathlonisti Kaisa Sali.

– Olen vuosien varrella etsinyt oikoteitä, jotta suorituskykyni olisi mahdollisimman hyvä. Olen esimerkiksi vältellyt valkoista viljaa ja sokeria, noudattanut tiukasti rajoitettua raakaruokavaliota sekä laskeskellut energiansaantiani kalorilleen, Kaisa Sali kertoo.

Ravitsemustieteen opinnot ja erilaiset kokeilukaudet ovat vakuuttaneet Kaisa Salin siitä, että parhaisiin suorituksiin yltää syömällä puhdasta, monipuolista ruokaa.

– Kikkailu on turhaa. Tärkeintä on pitää perusasiat kunnossa. Vasta tämän jälkeen voi tarvittaessa tehdä erilaisia hienosäätöjä, Sali summaa.

Thriatlonisti Kaisa Sali listasi terveellisen ruokavalion kulmakivet:

  1. Aitoa ruokaa monipuolisesti: Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu laadukkaita ja vähän prosessoituja kasviksia, viljavalmisteita, maitotuotteita, eläinkunnan tuotteita sekä ravintorasvoja.
  2. Säännöllinen ateriarytmi: Nälkä ja verensokeri pysyvät kurissa, kun syöt säännöllisesti. Tämä tekee terveellisen ruokavalion ylläpitämisestä helpompaa.
  3. Runsaasti kasviksia: kasvisten syöminen boostaa sekä suorituskykyä että palautumista.
  4. Laadukasta proteiinia joka aterialla: Proteiinien tasainen saanti auttaa esimerkiksi kylläisyyden tunteen ylläpidossa ja nopeuttaa fyysisestä rasituksesta palautumista.
  5. Täysjyväviljaa energiankulutuksen mukaan: Täysjyväviljavalmisteet ovat loistavia ravintokuidun ja hiilihydraattien lähteitä. Täysjyväviljavalmisteista saa myös monia vitamiineja ja kivennäisaineita.
  6. Riittävästi hyvää rasvaa: Esimerkiksi öljyt, pähkinät ja rasvainen kala ovat loistava osa päivittäistä ruokavaliota. Rasvan saanti vaikuttaa hormonitoimintaan sekä turvaa monien ravintoaineiden imeytymisen.
  7. Ravintolisät tukevat terveellistä ruokavaliota: Vaikka itse pyrin syömään terveellisesti, käytän säännöllisesti monivitamiinilisää. Sen lisäksi syön kovilla treenijaksoilla magnesiumia ja rautaa sekä flunssan iskiessä C-vitamiinia sekä sinkkiasetaattia.
  8. Rennosti herkutellen: Hyvään ruokavalioon mahtuu hiukan myös herkkuja. Pikkupullan, pienen lakupötkön tai pari palaa suklaata voi syödä vaikka joka päivä.

Miten sitten välttää syömiseen liittyvä stressi ja syyllisyyden tunteet? Jos haluaa tietää, syökö todellisuudessa niin kuin kuvittelee syövänsä, ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa pääsemään tilanteen tasalle.

– Oman ruokavalionsa voi tsekata kätevästi esimerkiksi kuvaamalla kaikki syömiset muutaman päivän ajalta, Kaisa Sali vinkkaa.

Mitä värikkäämpiä ruokakuvat ovat, sitä varmemmin saat ruoasta kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.

Kotimaiset laadukkaat hivenaineet, vitamiinit ja Active-tuotteet löydät nyt Bertil’s nimellä apteekeista ja terveyskaupoista. Uuteen Bertil’s sarjaan kuuluvat niin ennestään tutut ja suositut Kelasin hivenaineet kuin monet mielenkiintoiset uutuudet. www.bertils.fi

Lue myös:

    Uusimmat