Mainos

Trelleborg myy Starckjohannin enemmistön Nordic Capitalille

Starckjohann-konsernin enemmistöosuus siirtyy pohjoismaiselle pääomarahastolle Nordic Capitalille. Trelleborg-konserni myy sille 51 prosenttia Starckjohannin osakkeista.

Nordic Capital ostaa yhtä suuren osuuden myös kolmesta muusta Trelleborgin tytäryhtiöstä eli ruotsalaisista Ahlsellista ja Bröderna Edstrandista sekä metallitukkukauppias Reynoldsista. Starckjohannin tärkein osa on 16 rakennustarvikeliikkeen Starkki-ketju, joka viime vuonna keräsi lähes puolet koko konsernin 4,1 miljardin markan liikevaihdosta. Starkkia on vastakin tarkoitus kehittää erillisenä yksikkönä.

-Uskomme, että Starkilla on hyvät edellytykset kehittyä parin vuoden kuluessa Suomen johtavaksi rakennustarvikeketjuksi, arvioi Nordic Capitalin toimitusjohtaja Robert Andreen.

Vahva laajentuminen on ollut sekä yksityisiä kuluttajia että rakennusalan yrityksiä palvelevan Starkin strategiana tähänkin asti, eikä Starckjohannin toimitusjohtaja Vesa Vertanen odota kaupalla olevan ainakaan heti isoja vaikutuksia yhtiön toimintaan.

LVI Tukku ja Steel yhdistetään ruotsalaisketjuihin

Starckjohannin LVI-liiketoiminta, Suomen LVI Tukku, yhdistetään Ahlselliin, joka on johtavia LVI- ja sähkölaitteiden tukkukauppiaita Ruotsin markkinoilla.

Uuden Ahlsell-ryhmän liikevaihto nousee noin 7 miljardiin kruunuun eli 4,9 miljardiin markkaan, josta Suomen LVI-Tukun osuus on vajaa viidennes. Teräs- ja metallikauppaa harjoittava Starckjohann Steel taas yhdistetään uuteen Bröderna Edstrand -ryhmään, josta tulee liitoksen jälkeen noin 4 miljardin kruunun eli 2,8 miljardin markan liikevaihdolla koko Euroopan suurin riippumaton teräs- ja alumiinitukkukauppias.

Suomen toimintojen osuus koko ryhmän liikevaihdosta on noin 900 miljoonaa markkaa. Starckjohann on kuulunut vuodesta 1997 Trelleborg-konserniin, jolle edelleen jää 49 prosentin omistusosuus. Trelleborg ilmoitti jo viime huhtikuussa luopuvansa vähitellen kokonaan kaikista jakelutoiminnoistaan ja keskittyvänsä teollisuuteen.

Trelleborgin toimitusjohtaja Fredrik Arp sanoi tänään Tukholmassa, että konserni laskee voivansa irtautua nyt osaksi myydyistä yhtiöistä kokonaan 1-4 vuoden kuluessa. Nordic Capitalin ostamien toimintojen arvoksi on laskettu yhteensä 6,5 miljardia kruunua eli runsaat 4,5 miljardia markkaa.

Trelleborg kertoi kirjaavansa kaupasta 900 miljoonan kruunun myyntivoiton ennen veroja. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 15 miljardia kruunua eli 10,2 miljardia markkaa ja niiden palveluksessa on noin 4300 työntekijää, joista 1450 Suomessa.

Henkilöstön asemaan kaupalla ei Nordic Capitalin mukaan ole välittömiä vaikutuksia. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Nordic Capitalin tavoitteena on listata ainakin osa yhtiöistä pörssiin 2-5 vuoden aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.