Mainos

Transseksuaalien tuki uhanalaisena

Suomen ainoan transseksuaalien tukipisteen toiminta uhkaa loppua, koska Raha-automaattiyhdistys ei esitä toiminnalle jatkorahoitusta. Tähän asti tukipistettä on rahoitettu 400 000 markalla.

Neljä vuotta toimineelle SETAn Transtukipisteelle on kertynyt erityisosaamista, jota ei ole missään muualla Suomessa. Tukipisteen erityiskoulutuksen saanut työntekijä on palvellut koko maan transseksuaaleja heidän ongelmissaan.

Jos tukipisteen toiminta lopetetaan, joutuvat transseksuaalit hakemaan apua julkiselta sektorilta, missä ei kuitenkaan ole alan asiantuntemusta. Mielenterveystoimistoissa, sosiaalitoimistoissa tai terveyskeskuksissa ei juuri ole mahdollisuuksia myöskään kehittää vastaavia palveluja, sanoo projektisihteeri Eeva-Kaisa Toivonen.

Säästöä haetaan väärästä paikasta

Jos transseksuaalien tukipiste lakkautetaan, säästöjä haetaan väärästä paikasta, sanoo ylilääkäri Matti Ojala Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksesta.

Tukikeskus perustettiin Transseksuaalinen hoito ja tukipalvelujen kehittämistyöryhmän suosituksesta. Tilanne tämän pienryhmän kohdalla oli silloin Ojalan mukaan aika kaoottinen. Itsemurhat olivat yleisiä ja ihmiset hakeutuivat leikkauksiin ulkomaille. Transseksuaalisuus on selvä lääketieteellinen tosiasia ja sukupuolenvaihdos on usein vaihtoehto itsemurhalle.

Ennakkoluuloja on kuitenkin edelleen paljon, ja Ojala arvioikin, että menee vähintään 15 vuotta, ennen kuin tällainen pienryhmä otetaan normaalina. Tiedon ja neuvonnan jakamiseen paras vaihtoehto on kansalaisjärjestön ylläpitämä tukipiste, jonne kynnys on matala.

Tarve kasvanut kaiken aikaa

Yhteydenotot transtukipisteeseen ovat kasvaneet tasaisesti koko toiminnan ajan. Neljän vuoden aikana yhteydenottoja on ollut Toivosen mukaan muutama tuhat.

Sukupuoli-identiteetin ristiriidat johtavat vaikeisiin ongelmiin ja myös itsemurhaluvut transseksuaalien keskuudessa ovat Toivosen mukaan selvästi suuremmat kuin muilla. Sukupuolenvaihdosleikkaukset pienentävät tätä riskiä huomattavasti. Transtukipiste neuvoo ja tukee transseksuaaleja vaikean ja monivuotisen vaiheen aikana, jolloin valmistaudutaan sukupuolenvaihdosleikkaukseen.

Monen transseksuaalin ongelmat vaativat hyvin pitkäjänteistä selvittelyä ja yleensä tukea tarvitaan myös leikkauksen jälkeenkin. Transtukipiste on tarjonnut henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi mahdollisuuden koulutettujen vapaaehtoisten antamaa vertaistukea. Se on koonnut myös alalta kattavan kirjaston ja arkiston.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.