Mainos

Traktorimarssilla tuhatkunta viljelijää

Helsingin Senaatintori täyttyi tänään traktoreista. Tuhatkunta viljelijää halusi mielenosoituksellaan evästää hallitusta pysymään lujana, kun EU:ssa neuvotellaan maatalouden nykytukien leikkauksista.

Tuhatkunta viljelijää ja parikymmentä traktoria kokoontui tänään aamupäivällä Senaatintorille Helsinkiin osoittamaan mieltä Agenda 2000 -uudistuspaketin aiheuttamia tulonmenetyksiä vastaan.

Viljelijät vaativat täysiä korvauksia niistä menetyksistä, joita Agenda-uudistukset aiheuttaisivat Suomen maataloustukeen. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä kehotti Suomen neuvottelijoita tarvittaessa estämään sovun syntymisen, ellei Suomi muuten saa tahtoaan lävitse.

Agenda 2000 -paketista käydään lähiviikkoina ratkaisevat neuvottelut, ja poliittiseen sopuun koko paketista pyritään maaliskuun lopussa Berliiniin huippukokouksessa.

Ensi viikon maanantaina alkaa maatalousministerikokous Brysselissä, jonka aikana EU-maiden maatalousjärjestöt aikovat järjestää suurmielenosoituksen. Suomestakin on lähdössä satakunta viljelijää paikalle.

Torilla huudatettiin traktoreiden torvia ja kilisytettiin kelloja, kun paikalle kutsutut ministerit ja puoluejohtajat eivät olleet vastanneet kutsuun tulla puhumaan mielenosoittajille.

Vihreiden puheenjohtaja Satu Hassi oli ainoana hallituspuolueen edustajana luvannut tulla, mutta ei ehtinyt paikalle. Oppositiota edustivat kristillisten Bjarne Kallis ja keskustan Esko Aho. MTK:n edustajien oli määrä tavata iltapäivällä maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) ja torstaina pääministeri Paavo Lipposen (sd.) sekä valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.).

Kannanotossaan MTK vaati Suomen viljelijöille täyttä korvausta Agenda 2000:n aiheuttamista menetyksistä. MTK laskee, että nämä voivat pahimmillaan nousta yli miljardin markan vuodessa.

Suomi halutaan sen lisäksi kokonaan EU:n luonnonhaittakorvauksen eli LFA-tuen piiriin. LFA-tukeen vaaditaan korotusta. Samoin MTK haluaa, että Suomen tuen perustana olevaa viitesatoa pitää korottaa; laskennallinen viitesato on alhaisempi kuin viime aikojen keskimäärä, koska mukana viitesatolaskelmassa on muutama huono vuosi.

MTK vaatii Agenda-neuvotteluista Suomelle viljan kuivatustukea ja nurmisäilörehulle samaa tukea kuin maissisäilörehulle. Samoja vaatimuksia ovat esittäneet Suomen neuvottelijat.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.