Mainos

Trafin ilmailujohtaja: Saksa jätti lentoturvallisuuden puutteet hoitamatta vuosiksi

Saksa on jättänyt vuosiksi korjaamatta maan lentoturvallisuusiranomaisten työssä havaittuja puutteita, kertoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.  

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA oli huomauttanut Saksalle ongelmista useiden vuosien ajan ennen Germanwingsin lentoturmaa.

– Meillä on Euroopassa yhteiset lentoliikenteen määräykset. Jos EASA löytää puutteita, ne on korjattava määräajassa. Sitä Saksa ei ollut kaikilta osin tehnyt, kertoi myös EASA:n hallintoneuvoston puheenjohtajana toimiva Henttu STT:lle.  

Ilmailujohtaja korosti, että Saksan viranomaisten toimissa havaitut puutteet eivät ole olleet vakavinta tasoa.  

– Vakava eli suora turvallisuusuhka on korjattava välittömästi. Saksassa ilmi tulleet ongelmat ovat olleet lievempiä, mutta ne eivät ole tulleet hoidetuiksi kuntoon vuosienkaan mittaan.  

Henttu lisää, että Saksan ohella myös pienehkö Keski-Euroopan valtio on jättänyt vastaavat ongelmat korjaamatta.  

– Maan nimeä en voi kertoa, sillä tiedot eivät ole julkisia. Suomen kanta on ollut, että tällaiset laiminlyönnit pitäisi julkistaa. Läpinäkyvyys edistäisi lentoturvallisuutta ja lisäisi toimintaan ryhtiä, Henttu muotoilee.  

Selityksenä varojen puute

Saksan Liikenteen turvallisuusvirasto LBA on selittänyt hoitamatta jätettyjä ongelmia resurssien puutteella.  

– Kuten useissa muissakin maissa, Saksassa on ollut alalla henkilöstöpula.

Henttu kertoo, että Saksan pitkittyneitä lentoturvallisuuden valvonnan puutteita käsiteltiin EASA:n hallituksen kokouksessa helmikuun lopulla - eli vain vähän ennen Germanwingsin turmaa.  

Ilmailujohtaja kuitenkin arvioi, että havaituilla puutteilla ei ollut mitään yhteyttä Germanwingsin koneen tuhoutumisen.  

– Mutta korostan, että tuo on vaikutelmani, ei siis fakta.  

Henttu samalla myöntää, että myös muiden maiden - mukaan luettuna Suomi - ilmailuviranomaisten työn tarkastuksissa on löytynyt "usein" puutteita.  

– Suomen erona Saksaan on se, että löydetyt puutteet on hoidettu meillä kuntoon aina ajallaan.  

Siitä, miten Saksassa ilmenneisiin ongelmiin reagoidaan, päättää EU:n komissio.  

Saksan lentoturvallisuuden laiminlyönneistä saamista moitteista kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat. Asian toi esille muutama päivä aiemmin Wall Street Journal.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.