Mainos

Trafi: Ajokortteja on liian huonokuntoisilla vanhuksilla

Suomessa vanhin ajokortin haltija on tällä hetkellä yli 100-vuotias. Yli 90-vuotiaita ajokortin haltijoita on muutamia tuhansia, yli 80-vuotiaita jopa kymmeniä tuhansia.

Johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista sanoo, että Suomessa ikääntyneillä on paljon ajokortteja. 

Trafin Pohjonen on sitä mieltä, että Suomessa ajokortteja on myös aivan liian huonokuntoisilla vanhuksilla. 
– Meillä on kahdenlaista koulukuntaa siitä, pitäisikö meillä olla erikseen koulutetut liikennelääkärit, jotka tekisivät lääkärintarkastuksen ajokorttia varten vai pitäisikö ajoterveydestä huolehtia esimerkiksi vuosittain lääkärikäyntien yhteydessä. 

Pohjosen mielestä asia pitää joka tapauksessa ottaa vakavasti ja kiinnittää siihen nykyistä enemmän huomiota. 

– Itse kallistuisin siihen, että olit sitten minkä ikäinen kuljettaja tahansa, niin aina lääkärissä käynnin yhteydessä mietittäisiin se ajoterveysasia myös samalla.

Suomessa on myös henkilöitä, jotka käyvät useamman lääkärin tarkastuksessa hankkiessaan jatkoaikaa ajokortilleen. Jos yksi lääkäri sanoo ei, toinen saattaa myöntää jatkoa. 

– Kyllä se on ikävän yleistä. Nyt mietitäänkin kovasti juuri sitä, että olisi vain tällaiset auktorisoidut liikennelääkärit, jotka voisivat luvan myöntää, ettei kikkaulua tapahtuisi. Historia kyllä kertoo, että jos oma lääkäri ei kirjoita ajolupaa, niin mennään jollekin muulle lääkärille niin kauan, että se todistus sieltä irtoaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.