Mainos

Tradekan voitto kaventui

Ruokakauppaa sekä hotelli- ja ravintolatoimintaa harjoittavan Tradekan voitto kaventui noin kolmanneksen viime vuonna. Vähennys kohdistui pääasiassa ruokakauppaan, jonka tulos painui hieman miinukselle. Sen tulosta rasittivat kertaluontoiset erät, mutta myös itse myynnissä oli paikallisia takaiskuja. Hotelli- ja ravintolatoiminnassa päästiin edellisvuoden lukuihin. Yrityssaneerauksessa olevan Tradeka-konsernin voitto rahoituserien jälkeen oli 205 miljoonaa markkaa. Vuotta aiemmin päästiin himpun päälle 310 miljoonan markan. Tulosta heikentäneisiin kertaeriin kuuluvat mm. Moskovan myymälän lopettamisesta aiheutuneet kulut. Samassa luokassa on valmistautuminen vuoteen 2000. Kertaluontoisten erien osuudeksi tulospudotuksesta ilmoitetaan noin puolet.

Konsernin liikevaihto kohosi vain noin 1 prosentin miltei 6,3 miljardiin markkaan. Vähittäiskaupassa myynti lisääntyi hieman päälle 2 prosenttia noin 5,1 miljoonaan markkaan. Nousu jää hieman alan keskimääräistä vähäisemmäksi. Tähän vaikutti osaltaan se, että Lappeenrannan ja Turun Euromarkettien laajennukset viivästyivät. Kaikki iskuvoima olisi tarvittu, koska molemmissa kaupungeissa ruokakaupassa käytiin kovaa kilpaa asiakkaista. Uusien myymälöiden myötä kisa koventui myös mm. Oulussa.

Markkinaosuuden uskotaan säilyneen


Tradeka uskoo kuitenkin säilyttäneensä markkinaosuuden. Lopulliset tiedot tulevat vasta keväällä. Tradeka tekee yhteistyötä Elannon kanssa. Myynnissä näkyi myös se, että parikymmentä liikettä suljettiin. Uusia tuli tilalle viisi. Vuoden lopussa Tradekan ketjuissa oli hieman vaille 520 myymällä.

Uudet ravintolayrittäjät vievät osan kasvusta


Hotelli- ja ravintolatoimintaa harjoittavan Restelin kasvu jatkui, mutta edellisvuodesta selvästi hidastuneena. Vaikka asiakkaita on, kakkua on jakamassa koko ajan kasvava joukko ravintoloita. Restelissäkin liikevaihtoa kasvatti hotellipuoli, mutta ravintolayhtiöiden myynti vähentyi. Tähän vaikutti osaltaan se, että vuoden aikana yhtiön ravintoloiden määrä vähentyi kuudella 229:ään.

Koko konsernin liikevaihto vähenee osaltaan myös siksi, että saneerausohjelman mukaisesti kiinteistöjä myydään ja näin vuokratuotot vähentyvät. Kiinteistöt on erillisessä yhtiössä. Tradekan saneerausohjelma päättyy 2003. Vaikka viime vuonna tulosta ei syntynyt aivan toivotusti, aiemmin ohjelman tavoitteet on ylitetty monin kerroin. Näin se on edellä saneerausohjelmaa. Tradekaan koottiin 1990-luvun puolivälissä vaikeuksiin joutuneet Ekan toiminnot.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.