Mainos

Tradekan huoltokonttoritallettajat saamassa rahansa

Päivittäistavarakaupparyhmä Tradeka on hakenut Helsingin käräjäoikeudelta muutosta yhtiön saneerausohjelmaan, jotta Tradeka voisi maksaa edeltäjänsä eli Eka-yhtymän huoltokonttoritallettajien talletusten pääoman takaisin. Tradekan mukaan velkojatoimikunnalla ei ole huomautettavaa hakemukseen.

Jäädytettyjen tilien pääoma on 12,9 miljoonaa markkaa. Tallettajia on noin 2900. He ovat Tradekan tai Eka-yhtymän työntekijöitä ja eläkeläisiä. Yhtä tallettajaa kohden saatavat ovat hieman vaille 4500 markkaa, mutta Tradekan mukaan haitari on hyvin suuri. Vielä huoltokonttorissa olevien talletusten haltijat yrittivät saada varojaan maksetuksi jo aikaisemmin, mutta korkein oikeus kumosi hovioikeuden ratkaisun viime keväänä. Sen jälkeen asiaa puitiin eduskuntaa myöten.

Yrityssaneerauksen alkaessa huoltokonttorissa oli talletuksia lähes 82 miljoonalla markalla. Näistä valtaosa voitiin maksaa heti pois, koska ne luokiteltiin etuoikeutetuiksi saataviksi. Näitä olivat palkat, työeläkkeet ja sairauspäivärahat. Ei-etuoikeutettujen talletusten määrä oli alun perin lähes 21 miljoonaa markkaa, mutta vahvistetun saneerausohjelman ja korkeimman oikeuden viimekeväisen päätöksen mukaisesti alle 200 markan talletuspääoma voitiin maksaa kokonaan pois ja sen ylittävältä osalta tietty osuus. Osa huoltokonttorin tallettajista halusi leikkurin korkeammaksi, mutta korkein oikeus kumosi Helsingin hovioikeuden määräämään 20000 markan rajan.

Tallettajien näkemyksen mukaan jäädytetyillä tileillä on myös mm. palkaksi laskettavia saatavia. Näin kävi, jos palkansaajan tili meni ensin pankkiin, mutta osa siirrettiin heti huoltokonttoriin säästöön. Ekalla oli myös säästökassa, johon tavalliset ihmiset saattoivat käyttää. Valtio turvasi niiden pääomat erityisjärjestelyin. Eka joutui lopullisiin vaikeuksiin vuonna 1993. Suurimmiksi velkojiksi jäivät Kansa, valtio ja nykyinen Merita-pankki.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.