Mainos

Traaginen loppu Uuden-Seelannin kaivosturmalle - kaikkien uskotaan kuolleen

Uuden-Seelannin kaivosturmalle ei saatu onnellista loppua toisin kuin Chilen vastaavalle onnettomuudelle aiemmin tänä syksynä. Pike Riverin hiilikaivoksessa tapahtui tänään uusi räjähdys, ja poliisi ilmoitti, että toiveita eloonjääneistä tuskin on.

150 metrin syvyydessä oli loukussa 29 miestä. Heihin ei oltu saatu yhteyttä sitten perjantain, jolloin kaivoksessa tapahtui ensimmäinen räjähdys.

Omaisille ja muille Greymouthin kaivospaikkakunnalla asuville uusi räjähdys oli shokki, ja ihmiset itkivät avoimesti suru-uutiset kuultuaan. Asukkaat kertoivat pitäneensä toivoa yllä Chilen ihmeen kannustamina.

- Luultavasti me kaikki mielessämme tiesimme, että heidän (kaivosmiesten) mahdollisuutensa eivät olleet hyvät, mutta tämä on kauheaa, valitti eläkeläinen Neil Mooney.

Tämänpäiväinen räjähdys oli perjantaista voimakkaampi ja johtui metaanikaasusta.

- Kuolettava sekoitus sytytti koko kaivoksen, kuvasi pormestari Tony Kokshoorn tapahtumien kulkua.

Ruumiit yritetään nostaa ylös

Pääministeri John Key kutsui Pike Riverin turmaa kansalliseksi tragediaksi ja ilmoitti, että maassa järjestetään suruliputus.

- Uusi-Seelanti on pieni maa -- jossa me kaikki olemme veljiemme vartijoita. Näin monen veljen menettäminen kerralla on tuskallinen isku.

Key lupasi, että onnettomuuden syistä järjestetään perusteellinen tutkinta, jotta vastaavat tapahtumat eivät pääse toistumaan.

Kaivosmiehistä suurin osa oli uusiseelantilaisia, mutta joukossa oli myös kaksi Australian ja kaksi Britannian kansalaista sekä yksi Etelä-Afrikan kansalainen. Nuorin oli vasta 17-vuotias, vanhin 62-vuotias.

Viranomaiset joutuivat viime päivinä kiivaaseen ryöpytykseen sen vuoksi, että kaivokseen ei lähetetty pelastusmiehiä. Pelastusyritykseen ei kuitenkaan ryhdytty kaivoksessa olleiden myrkkykaasujen räjähtämisvaaran vuoksi.

Kaivoksen tilaa selviteltiin räjähdysten välillä robottien ja muiden teknisten laitteiden avulla, mutta merkkejä eloonjääneistä ei havaittu.

Kaivosyhtiön johtaja Peter Whittal lupasi tänään, että kaivosmiesten ruumiit yritetään saada ylös, kunhan myrkkykaasut hälvenevät.

- Haluamme poikamme takaisin, hän vakuutti.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.