Mainos

Tove Janssonin muistonäyttely Tampereella

Professori Tove Janssonin taiteilijaura on vahvasti leimautunut Muumipeikon tarinoiden ympärille. Janssonin tuotanto ei kuitenkaan ollut pelkkää Muumia vaan paljon muutakin. Se mitä kaikkea, selviää Tampereen Taidemuseossa perjantaina avattavassa Tove Janssonin muistonäyttelyssä.

Tampere Muistonäyttelyn 460 taideteosta vievät katsojan syvälle muumien äitinä tunnetun Tove Janssonin maailmaan. Jansson on kuitenkin paljon muutakin kuin muumit.

- Tove Jansson toivoi nimenomaan itse eläessään, että hänestä puhutaan taidemaalarina, koska hän on tuottanut elämänsä aikana hyvin laajan maalaustaiteen tuotannon, sanoo museonjohtaja Anneli Ilmonen Tampereen taidemuseosta.

Juuri Janssonin maalaustaiteesta näkyy, kuinka vahvasti hän eli taiteensa kautta, haki uusia ajatuksia ja ideoita ja myös toteutti niitä.

- Tämä maalaustaide, jossa on mm. abstraktisen taiteen kohdalla aivan uskomaton värimaailma, herättää hämmästyksen. Koska muumit ovat pienikokoisina taideteoksina ja jotenkin intiimejä, helliä, herkkiä. Nämä maalaukset ovat vahvoja ja voimakkaita, ja ne kertovat sisäisestä upeasta elämisestä ja siitä kokemisesta, millä Tove on toteuttanut taidettaan, Ilmonen kertoo.

Muistonäyttely on todella laaja läpileikkaus Janssonin koko tuotannosta. Teokset on löydetty yksityiskokoelmista ympäri Suomen ja ne kertovat monilahjakkaasta taiteilijasta.

- Kuvataiteen kannalta voisi sanoa niin, että hänellä oli niin monta vahvaa aluetta, eikä mitään voi oikeastaan erikseen korostaa. Hän oli taitava, loistava taidemaalari ja hyvä piirtäjä, mutta myös erittäin ansiokas pilapiirrosten, karikatyyrien ja satiiristen teosten tekijä, sanoo Ilmonen.

Näyttely ei yksin esittele Tove Janssoin taidetta vaan myös taustoittaa sitä. Esillä on sekä hänen isänsä, kuvanveistäjä Viktor Janssonin teoksia, että hänen äitinsä, kuvataiteilija Signe Hammarsten Janssonin töitä, erityisesti tämän pilapiirroksia ja postimerkkejä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.